U trendu

Optuženi za teroristicke napade u FRA: Ja sam vojnik ID

PARIZ – U Francuskoj je danas počelo suđenje grupi od 20 muškaraca optuženih za terorističke napade u Parizu 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 osoba, a jedini preživeli napadač Salah Abdeslam pred sudom je rekao da je „vojnik Islamske države“.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napade 2015. godine, u kojima je skoro 700 ljudi povređeno, navodi Rojters.

Devet naoružanih pripadnika Islamske države i bombaša samoubica je 13. novembra 2015. godine, u roku od nekoliko minuta izvelo napade u koncertnoj dvorani Bataklan, kod nacionalnog fudbalskog stadiona i u nekoliko restorana u Parizu, podseća AP.

To se u Francuskoj smatra napadom sa najviše žrtava još od završetka Drugog svetskog rata.

Od 20 optuženih, 14 će se naći na sudu, a šestorici će se suditi u odsustvu. Za petoricu od te grupe pretpostavlja se da su mrtvi, dok se za jednog ne zna gde je.

Veruje se da je Abdeslama jedini preživeli član grupe koja je izvela napade.

Većini optuženih preti maksimalna kazna doživotnog zatvora, ukoliko ih optuže za umešanost u organizaciju i izvođenje napada.

Jedino je Abdeslam, kao direktni učesnik, optužen za ubistvo.

Među onima koji traže zadovoljenje pravde na sudu je skoro 1.800 žrtava, uključujući preživele kojima je nanet psihički bol, kao i porodice onih koji su ubijeni.

To će biti najveće suđenje u francuskoj istoriji. Tužioce i branjenike zastupa ukupno 330 advokata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.