U trendu

Optužnica protiv žene koja je planirala napad na Notr Dam

Žena osumnjičena za planiranje bombaškog napada na katedralu Notr Dam u Parizu saslušana je u subotu pred sudom i odredjen joj je pritvor, saopštilo je parisko tužilaštvo.

Kako je navedeno u saopštenju, 29-godišnja Ornela G. glavna je osumnjičena u istrazi neuspelog napada na Notr Dam i tereti se za zločinačko udruživanje i pripadnost terorističkoj organizaciji i za pokušaj organizovanog terorističkog napada.

Ornela G, koja je majka troje dece, uhapšena je u utorak na jugu Francuske sa još jednim saučesnikom, koji je stavljen pod pojačani policijski nadzor.

Pariski tužilac Fransoa Molen naveo je ranije da su njeni otisci prstiju nadjeni na automobilu punom kanistera sa plinom koji je u nedelju pronadjen u blizini katedrale Notr Dam.

Molen je dodao da je istraga neuspelog terorističkog napada odvela do „terorističke grupe mladih žena“ povezanih sa Islamskom državom.

Još tri žene uhapšene su u četvrtak u okolini Pariza, medju kojima i 19-godišnja ćerka vlasnika automobila sa eksplozivom. Ona je ranjena prilikom hapšenja pošto je nožem napala jednog policajca.

Izvori bliski istrazi naveli su juče da se 19-godišnja osumnjičena zaklela na vernost džihadistima Islamske države i da je uhapšena sa još dvoje saučesnika.

Automobil sa šest plinskih boca pronadjen je u nedelju parkiran pored Sene naspram Notr Dama, sa upaljenim svetlima i bez tablica, a u njemu nije bilo uredjaja za moguće detoniranje ovih boca.

Francuska je na oprezu zbog terorističkih pretnji posle niza ekstremističkih napada u poslednjih godinu i po dana, za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar