U trendu

Orban: Evropska obećanja Turskoj su čista iluzija

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su obećanja Evropske unije da će Turskoj dati novac i druge ustupke u zamenu za sprečavanje većeg broja izbeglica da napuste njene obale na putu ka Evropi – „čista iluzija“.

„Pokorno molimo (turskog predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana za bezbednost na našim granicama, u zamenu za novac i obećanja, jer ne možemo sami da ih zaštitimo“, kazao je Orban za izdanje visokotiražnog nemačkog dnevnika „Bild“.

Evropa time, ocenio je, svoju budućnost i bezbednost čini zavisnim od dobre volje Turske, prenosi Rojters.

„Brisel daje Turcima obećanja koja ne možemo, ili ne želimo, da ispunimo. Plan da primimo stotine hiljada izbeglica iz Turske i da ih rasporedimo širom Evrope je iluzija“, istakao je Orban.

Kada bi Mađarska na to pristala, „vezali bi me za stub ovde u Budimpešti“, zaključio je on.

Zemlje članice EU su ovog meseca odobrile fond od tri milijarde evra za Tursku kako bi poboljšala uslove života za izbeglice na turskoj teritoriji, u zamenu za obećanje da će se Turska pobrinuti da manje izbeglica krene dalje ka Evropi.

EU računa na taj dogovor kako bi zaustavila priliv nakon što se više od milion izbeglica slilo u Evropu 2015. godine, većinom sa Bliskog istoka ili Azije preko Turske, navodi britanska agencija.

Orban je jedan od najotvorenijih kritičara gostoprimljivog stava nemačke kancelarke Angele Merkel prema izbeglicama, a juče je najavio održavanje referenduma u vezi sa planovima EU da uspostavi sistem obaveznih kvota za raspodelu migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.