U trendu

Orban nazvao priliv migranata pretnjom Evropi

Madjarski premijer Viktor Orban izrazio je ljutnju zbog priliva migranata tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i istakao da ti dolasci prete državama EU i povećavaju pretnju od terorizma.

Orban je ovo izjavio tokom posete Moskvi dan uoči samita Evropske unije na kome će migrantska kriza biti jedna od glavnih tema.

Orban je rekao posle razgovora sa Putinom da se Madjarska ne slaže sa onima u EU koji u prilivu migranata vide nešto dobro.

„Najveće države Evrope sada veruju da je to uglavnom pozitivno. Mi smatramo da je to loše“, rekao je Orban koji nije naveo nijednu zemlju po imenu. 

On je kritikovao one u EU koje ocenjuju želju Madjarske da zaštiti svoje hrišćanske korene „glasom iz Srednjeg veka“.

„Hrišćanske i nacionalne vrednosti biće isto toliko važne u budućnosti kao što su bile u prošlosti“, rekao je Orban i dodao da njegova zemlja veruje da nekontrolisana migracija može da izazove više zla nego dobra.

Orban je ponovio kritiku evropskog mehanizma kojim se zemljama članicama Unije uvode obavezne kvote za prihvat migranata i rekao da „niko ne može biti primoran da živi sa ljudima sa kojima ne želi da živi“.

Upitan da kaže svoje mišljenje Putin je odbio da komentariše unutrašnja pitanja EU, ali je izrazio razumevanje za Orbana i njegov stav. 

„Imamo razumevanja za stav madjarskog rukovodstva, i madjarskog premijera da brani evropski identitet, identitet svoje zemlje i svog naroda“, rekao je Putin.

Putin je rekao da su pobeda protiv ekstremizma i ponovna izgradnja bliskoistočnih država od presudnog značaja za zaustavljanje priliva migranata.

Dva lidera su razvila bliske veze i Madjarska se zalagala za ukidanje EU sankcija protive Rusije zbog njenog delovanja u Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.