U trendu

Orban pozvao Poljsku i Izrael da reše spor oko Holokausta

BUDIMPEŠTA – Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je danas Poljsku i Izrael da reše spor oko optužbi o poljskom saučesništvu u Holokaustu nakon što je Varšava saopštila da neće učestvovati na planiranom skupu Višegradske grupe u Izraelu.

Mađarski premijer i njegove kolege iz Slovačke i Češke održali su razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o formalnom okupljanju Višegradske grupe koja uključuje i Poljsku, preneo je Rojters.

Poljska se povukla sa samita nakon što je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio juče da su „mnogi Poljaci“ sarađivali sa nacistima u Drugom svetskom ratu i da dele odgovornost za Holokaust.

„Mislim da bi bilo bolje da su ovde, mi imamo prijateljske odnose sa Poljskom kao što znate i imamo prijateljske odnose sa Izraelom“, odgovorio je Orban na pitanje novinara da li je razočaran odsustvom Poljske nakon susreta sa Netanijahuom.

Kada imate dva prijatelja koji imaju međusobnu raspravu, jedina stvar kojoj možete da se nadate je da razgovaraju direktno i poboljšaju situaciju, rekao je Orban i dodao da se tome nada.

Netanijahu, koji je stajao na podijumu sa Orbanom kada je pitanje postavljeno, nije direktno odgovorio, samo je rekao da je mađarski lider „vrhunski diplomata“.

Diplomatski spor je eskalirao od petka, kada su neki izraelski mediji preneli Netanijahuove izjave u kojima je on navodno optužio poljsku naciju za učešće u Holokaustu.

Netanijahuova kancelarija je rekla da je on pogrešno citiran u odgovoru na pitanje novinara tokom posete Varšavi o poljskim propisima o sećanju na Holokaust i da nije mislio ni na kakvu blanko krivicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.