Orban: Svaki migrant nosi rizik od terorizma

Premijer Madjarske Viktor Orban izjavio je da njegova vlada svakog migranta smatra potencijalnom opasnošću po javnu bezbednost i rizikom od terorizma.

Nakon susreta sa austrijskim premijerom Kristijanom Kernom u Budimpešti, Orban je rekao da su za procenu takvih rizika potrebni meseci, pa stoga Madjarska propušta samo onoliko osoba koliko može da proveri, prenela je madjarska državna agencija MTI.

On je ocenio da su u poslednje vreme “teroristički napadi protiv hrišćanske Evrope dobili novi kvalitet”.

Prema njegovim rečima, najbolji način odbrane madjarsko-austrijske granice bi bio kada bi dve zemlje zajednički branile madjarsko-srpsku granicu.

Orban je dodao da je prvi korak u tom smeru već načinjen time što Austrija šalje 20 ljudi na madjarsko-srpsku granicu i zamolio Austriju da razmotri mogućnost slanja mnogostruko više ljudi.

Na pitanje u vezi s njegovom nedavnom izjavom o podršci Donaldu Trampu na američkim predsedničkim izborima, Orban je rekao da je “spoljna politika (američkih) demokrata loša za Evropu, a smrtonosna po Madjarsku”.

“Nasuprot tome, migraciona i spoljna politika republikanaca i gospodina Trampa je dobra za Evropu, a Madjarskoj znači život”, poručio je Viktor Orban, preneo je portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Dodao je da Madjarska neće da se meša u američke predsedničke izbore, jer je to isključivo stvar Amerikanaca, ali da je interes Madjarske da ne bude izvoza demokratije i migracije, pa otuda podrška Trampu.

(Beta)

Ostavite komentar