U trendu

Osama bin Laden bogatstvo zaveštao džihadu

Bivši vodja Al Kaide Osama bin Laden u svom testamentu napisao je da veći deo svog bogatstva od 29 miliona dolara ostavlja “za sveti rat, za Alahovu milost“.
Testament je pronadjen danas medju više od 100 dokumenata zaplenjenih u maju 2011. godine kada je Bin Laden ubijen u svom skrovištu u Abotabadu u Pakistanu.

Vodja Al Kaide nameravao je da svoje bogatstvo razdeli rodjacima, ali je želeo da veći deo bude utrošen na finansiranje islamističke terorističke mreže koja stoji iza napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

On je i godinama pre napada u Pakistanu razmišao o svojoj smrti.

„Ako ja moram biti ubijen, moli se za mene i čini milosrdna dela u moje ime, jer će mi neprekidno trebati podrška da nadjem svoj večni dom“, napisao je u pismu ocu 2008. godine.

Dokumente koje je zaplenila CIA tiču se mnogih pitanja, uključujući rascep izmedju Al Kaide i njenog iračkog ogranka koji se kasnije transformisao u Islamsku državu, kao i Bin Ladenovu zabrinutost za imidž njegove organizacije u javnosti.

U drugom pismu, naslovljenom na „celu islamsku zajednicu“, Bin Laden optimistički ocenjuje napredovanje u svetom ratu i američke poraze u Avganistanu. Pismo nije datirano, ali se pretpostavlja da je napisano 2010. godine.

„Ušli smo u desetu godinu rata, a Amerika i njeni saveznici i dalje jure za iluzijama, izgubljeni usred mora čija se obala ne vidi“, napisao je on.

„Mislili su da će rat biti lak i da će ostvariti svoje ciljeve za nekoliko dana ili nedelja, a nisu se za to pripremili finansijski, i nema te podrške koja bi omogućila nastavak rata još deceniju ili više“, napisao je Bin Laden.

U pismu za koje se pretpostavlja da je napisano 2009. ili 2010. godine, uporedio je položaj Amerike u ratu u Avganistanu s položajem Sovjetskog Saveza u poslednjim godinama okupacije Avganistana osamdesetih godina.

„Amerika deluje kao da visi na tankoj niti“, napisao je.

Početkom prošlog leta, CIA je izvršila interni pregled dokumenata pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće. Predstavnici sedam agencija imali su uvid u dokumenta.

Pregled traje i dalje, a nove objave očekuju se tokom iduće godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.