U trendu

Oslobađanje LNR pri kraju, vece vojne pretnje na zapadu

MOSKVA – Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da ruska vojska, zajedno sa jedinicama narodne milicije samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR/DNR), nastavlja da proširuje kontrolu nad teritorijama Donbasa, i tvrdi da je, kako je rekao, „oslobadanje“ LNR pri kraju.

Šojgu je na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije rekao da se više od 1.900 pripadnika ukrajinskih snaga, blokiranih u fabrici Azovstalj u Marijupolju, već predalo, prenosi RIA Novosti.

Šojgu je ocenio da situaciju na zapadnom strateškom pravcu karakteriše povećanje vojnih pretnji u blizini ruskih granica.

Naveo je da je za proteklih osam godina broj letova američkih strateških bombardera u Evropi povećan 15 puta (sa tri na 45 godišnje), a da su ulasci američkih brodova sa raketnim oružjem u Baltičko more dobili sistematski karakter.

On je podsetio da su najbliži susedi Rusije – Finska i Švedska podneli zahtev za članstvo u NATO i ocenio da to pojačava napetost na zapadnim granicama Rusije.

Ruski ministar je naveo da u NATO vojnim vežbama „Zaštitnik Evrope“ učestvuje oko 40.000 vojnika iz 30 država članica Alijanse.

Šojgu je kazao da će Rusija, kao odgovor na te aktivnosti, do kraja godine u Zapadnom vojnom okrugu formirati 12 novih vojnih jedinica i odreda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar