U trendu

Oslobođene učenice u Abudži, sastaju se sa predsednikom

Učenice koje je oslobodila ekstremistička grupa Boko Haram, stigle su u Abudžu gde će se sastati sa predsednikom Nigerije Muhamedom Buharijem.

Boko Haram je u subotu oslobodio 82 učenice, od 276 koliko ih je 2014. godine oteto u nigerijskom gradu Čibok, prenosi AP.

Agencija je, takođe, navela da je Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) objavio možda prvu javnu fotografiju učenica koje je ekstremistička grupa Boko Haram oslobodila.

Na objavljenoj fotografiji vide se devojke u redu kako nose majice sa logom Crvenog krsta i idu pistom ka helihopteru koji ih čeka.

„Srećan prizor za porodice otetih“, navela je organizacija.

ICRC je u subotu bio posredik u razmeni devojčica za osumnjičene pripadnike Boko Harama koje su nigerijske vlasti držale u zatočeništvu.

Ovo je najveće oslobađanje učenica iz zatočeništva Boko Harama od kako su one otete 2014, navodi agencija.

Devojčice su oslobođene zahvaljujući pregovorima sa vladom Nigerije, rekao je jedan zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan, prenosi Rojters.

Više od 20 učenica oslobođeno je u oktobru prošle godine u okviru dogovora kojem je posredovao ICRC.

Jedan broj devojčica je uspeo da pobegne, neke su spasene ali, kako je Rojters naveo, pre ovog najnovijeg oslobađanja verovalo da je još 195 njih u zatočeništvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.