U trendu

Oslobodjeno 69 studenata iz zatvora u Mjanmaru

U Mjanmaru je 69 studenata, zatvorenih pre godinu dana posle mirnih demonstracija, oslobodjeno danas, dan pošto je Aung San Su Ći, sada de fakto na čelu vlade te zemlje, najavila da će biti oslobodjeni svi politički zatvorenici.

„Vi ste oslobodjeni iz zatvora i sve optužbe protiv vas su povučene“, rekao im je sudija Čit Mijat.

Od ranog jutra rođaci i prijatelji studenata uhapšenih posle demonstracija protiv reforme obrazovanja, okupili su se ispred zatvora posle jučeračnje najave Su Ći.

U svojoj prvoj zvaničoj uredbi Aung San Su Ći koja je u četvrtak postala „državni savetnik“ što je nova funkcija koju je uveo Parlament da bi ona mogla da praktično upravlja državom, najavila je da će raditi na tome da se odmah oslobode politički zatvorenici, politički aktivisi i studenti koji se gone iz političkih razloga.

Iako je više desetina političkih zatvorenika oslobodjeno poslednjih godina, od kada je u Mjanmaru uspostavljena polucivilna vlada 2011, broj političkih zatvorenika je i dalje veliki. 

Studenti zatvoreni posle mirnih protesta u martu 2015. koji su nasilno ugušeni, veliki su deo političkih zatvorenika. Nekima od njih je pretila kazna od deset godina zatvora.

Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, ministarka u prvoj vladi svoje partije, Nacionalne lige za demokratiju, i sama je provela 15 godina u kućnom pritvoru za vreme vladavine vojne hunte. 

Su Ći je u jučerašnjem saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici kancelarije predsednika Mjanmara Tin Ćoa, navela da je oslobadjanje političkih zatvorenika prioritet, što je protumačeno kao naznaka da će oslobadjanja početi vrlo brzo.

Partija Su Ći osvojila je ubedljivu pobedu na izborima u novembru prošle godine čime je okončana poluvekovna vladavina vojske. Su Ći je po dogovoru partije de fakto predsednica vlade, a ima i ulogu šefice diplomatije. Ona po ustavu iz vojne ere ne može da bude predsednica države ako su joj deca strani državljani, a njena dva sina su britanski državljani kao što je bio i njen pokojni muž.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar