U trendu

Osnivač Amazona daje dve milijarde dolara za humanitarne svrhe

Osnivač i direkor Amazona Džef Bejzos najavio je danas da će dati dve milijarde dolara za pokretanje fonda koji će pomagati otvaranje predškolskih ustanova u siromašnim kvartovima i davati novac neprofitnim organizacijama za pomaganje porodica koje nemaju kuće.

Bejzos, čiji udeo u Amazonu vredi oko 160 milijardi dolara, rekao je da će se fond zvati Bejzos dej uan fand (Bezos Day One Fund). Portparolka Amazona je rekla da će novac doći direktno od Bejzosa, mada nije iznela puno detalja kako će fond raditi, preneo je Asošiejtid pres.

Direktor Amazona je na Tviteru naveo da će jedan deo fonda novac davati organizacijama i grupama koje pružaju utočište i hranu mladim porodicama bez doma. Drugi deo fonda će pokrenuti besplatne vrtiće u delovima gradova s niskim prihodima, gde će „deca biti mušterije“.

Zasad nije poznato kako će izgledati ti vrtići osim što će raditi na osnovama Montesori koji se fokusirati na učenju uz igru, kao i na individualnost i društveno-emotivni razvoj.

S rastom vrednosti akcija Amazona, koji je početkom meseca premašio hiljadu milijardi dolara tržišne vrednosti, povećano je i Bejzosovo bogatstvo. On je ove godine na Forbsovoj listi premašio osnivača Majkrosofta (Microsoft) Bila Gejtsa i investitora Vorena Bafeta.

Bejzosu je bogatstvo omogućilo da se upušta i duge poduhvate – pokrenuo je kompaniju za istraživanje svemira Blu oridžin (Bluie Origin) i kupio list Vašington post (The Washington Post).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.