U trendu

Osnivač ženskog časopisa u Vatikanu podnela ostavku

VATIKAN – Osnivač i ženski urednički kolegijum redakcije vatikanskog časopisa za žene podneli su ostavku nakon, kako su naveli, vatikanske kampanje da ih diskredituje i stavi pod „direktnu kontrolu muškaraca“, koja se samo povećala pošto su osudili seksualno zlostavljanje časnih sestara od strane sveštenika.

Redakcijski odbor mesečnika „Ženski crkveni svet“, koji se objavljuje zajedno sa „Loservatore Romano“, objavio je odluku u uvodniku izdanja koje je planirano da izađe 1. aprila i u otvorenom pismu papi Franji, koje je danas dostavljeno AP-u.

„Mi bacamo peškir zato što se osećamo okruženi klimom nepoverenja i progresivne delegitimizacije“, napisala je osnivač Lučeta Skarafia u otvorenom pismu.

„Mi verujemo da više nema uslova za nastavak saradnje sa ‘Loservatore Romano'“, navela je ona u uvodniku.
Ova odluka je udarac naporima pape Franje da se ženama u Vatikanu daju veće uloge u odlučivanju, navela je agencija.

Skarafia je postala možda najistaknutija žena u Vatikanu, iako nikada nije dobijala platu za svoje sedmogodišnje vođstvo časopisom „Ženski crkveni svet“ koji je osnovala.

Ona je rekla za AP da je odluka o odlasku doneta nakon što je novi urednik „Loservatorea“, Andrea Monda, ranije ove godine planirao da preuzme ulogu urednika časopisa.

Skarafia je navela da se on povukao nakon što je redakcija zapretila da će podneti ostavku, a katolicki magazini koji distribuiraju prevode „Ženskog crkvenog sveta“ u Francuskoj, Španiji i Latinskoj Americi, rekli da će prestati s distribucijom ako ona ne bude odgovorna za časopis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar