U trendu

Ostavka meksičkog tužioca u slučaju 43 ubijena studenta

MEKSIKO SITI – Tužilac Omar Gomez, koji vodi istragu o otmici i sumnji na ubistvo 43 meksicka studenta 2014. godine, podneo je ostavku zbog neslaganja oko procdura, izjavio je danas meksicki predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Gomez je postavljen da vodi istragu o nestanku studenata sa koledža Ajocinapa 2019. godine nedugo nakon što je Lopez Obrador došao na vlast, prenosi Rojters.

Najavljujući ostavku Gomeza predsednik je naglasio da u vezi s tim slučajevima postoji veliki pritisak mnogih stranaka, ali da uprkos tome postoji i čvrsta volje za sprovođenje pravde, kao i da će državni tužilac imenovati zamenu.

U ponedeljak je obeležena osma godišnjica zločina kada je, kako se veruje, mladiće otela korumpirana policija u dosluhu sa lokalnom narko-bandom u gradu Iguali na jugozapadu zemlje.

Veruje se da su studenti tada ubijeni, a najviši zvanicnik za ljudska prava u Meksiku nedavno je predstavio nalaze istrage o ovom slucaju koju je nazvao „državnim zločinom“ ukazujući na umešanost oružanih snaga.

Rojteres navodi da je prošle nedelje neredigovana verzija avgustovskog izveštaja objavljena u meksickom listu Reforma, a u tekstu se pominju zvaničnici koji su navodno umešani i navodi se da su tela kidnapovanih studenata odneta u vojnu bazu.

Ranije ove nedelje Lopez Obrador, koji je obećao da će rasvetliti slučaj pre nego što napusti funkciju 2024, potvrdio je da su tužioci poništili 21 od 83 naloga za hapšenje protiv bivših javnih i vojnih zvaničnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar