U trendu

Ostavka ministra izazvala napetosti u vladajućoj koaliciji

LJUBLJANA – Slovenački ministar za razvoj Marko Bandeli danas je, na zahtev premijera Marjana Šarca, dao ostavku, sa čime se morala složiti i predsednica njegove stranke koja učestvuje u vladajućoj koaliciji Alenka Bratušek.

Ona je, ipak, optužila premijera da se ne drži koalicionog dogovora, jer je o svojoj nameri nije obavestio na predviđeni način, prenela je agencija Hina.

Bratušekova, bivša slovenačka premijerka i ministarka za infrastrukturu u Šarčevoj vladi, rekla je da je nju Šarec nazvao u nedelju telefonom i samo pitao „Šta ćemo s Bandelijem?“, a onda ministru iz njene stranke, mimo koalicionog dogovora, dao na izbor da sam podnese ostavku ili predložiti njegovo smenjivanje u parlamentu.

Šarac je od Bandelija zatražio ostavku nakon što je javnost osudila zahtev ministra, upućen pred lokalne izbore jednom od kandidata za načelnika opštine Komen, da odustane od kandidature jer bi mogao, na njegovu intervenciju, ostati bez sredstava iz evropskog kohezijskog fonda i proračunskih sredstava za infrastrukturu.

Bratušek je ocenila da je Šarec postupio na pogrešan način i bez prave komunikacije s partnerima u vladi, dodavši da u ovom trenutku njena stranka neće izaći iz koalicije, ali da u vladi više neće imati šta da radi ako se ne ispuni politika prema penzionerima koja je bila dogovorena na nivou pet stranaka koje su ušle u sadašnju manjinsku vladu.

Bandeli je rekao da se ne oseća krivim za slučaj u kojem je kandidatu za načelnika Komena pretio da će ostati bez evropskih sredstava ako ne odstupi od svoje kandidature.

On je rekao da su za aferu i njenu dramatizaciju krivi mediji koji su ga nedeljama, kako je rekao, „ocrnjivali“, kao i njegovu porodicu.

Bandelijeva ostavka prvi je veći potres u manjinskoj vladi Marjana Šarca od početka njenog rada pre dva meseca i poljuljala je odnose u, i inače, krhkoj koaliciji pet stranaka levog centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.