U trendu

Ostavka vatikanskog stručnjaka iz Odbora protiv seksualnog zlostavljanja dece

VATIKAN – Otac Hans Zolner, jedan od vodećih članova vatikanskog Odbora protiv seksualnog zlostavljanja dece, izjavio je danas da je podneo ostavku u tom telu i naveo da je zabrinut zbog načina na koji je ono funkcionisalo.

Zolner je bio jedan od osnivača komisije za zaštitu maloletnika, koju papa Franja osnovao 2014. godine kao deo napora protiv višedecenijskih skandala zbog pedofilije unutar Rimokatoličke crkve, prenosi Rojters.

„Poslednjih godina sve više sam zabrinut zbog toga kako se Odbor angažovao na ostvarenju cilja – zaštite dece i ugroženih osoba“, naveo je jezuitski sveštenik Zolner u saopštenju.

Istakao je da ne može da živi sa problemima, naročito kada su u pitanju „odgovornost, usklađenost i transparentnost“.

Rukovodilac ovog odbora, američki kardinal Šon O’Mali, izjavio je ranije danas da je Zolner podneo ostavku zbog „velikog obima posla“.

Nakon što je nekoliko članova ovog odbora ranije već podnelo ostavke, žaleći se na nedostatak stvarnog uticaja i interni otpor, nagli odlazak oca Hansa Zolnera predstavlja novi, oštar udarac imidžu vatikanskog Odbora protiv seksualnog zlostavljanja dece, zaključio je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.