U trendu

Ostavke zvaničnika Poljske zbog prisluškivanja

Četiri ministra i predsednik Skupštine Poljske su u sredu podneli ostavke zbog obnovljenog skandala iz 2014. oko tajnih snimaka zvaničnika.

U neočekivanom političkom potresu, ministri zdravlja, sporta, finansija i bezbednosti, kao i predsednika Skupštine Radek Šikorski, rekli su da odlaze za dobrobit stranke Građanske platforme samo četiri meseca pre opštih izbora. Četiri druga niža vladina zvaničnika takođe su podnela ostavke u velikoj krizi za tu stranku koja je na vlasti osam godina.

Stranka je pod pritiskom posle prošlomesečnog poraza sadašnjeg šefa države na predsedničkim izborima, što je pokazalo rastuće nezadovoljstvo politikom Građanske platforme.

Premijerka Eva Kopač je prihvatila ostavke, a njena predstavnica za štampu Malgoržata Kidava-Blonska je rekla za AP da će premijerka verovatno u ponedeljak imenovati zamene za četiri ministra.

Ostavke su izazvane nelegalnim objavljivanjem ove nedelje na Fejsbuku dosijea iz još tekuće istrage prisluškivanja, što je pokrenulo pitanje procedura tokom osetljivih istraga i pitanje zaštite podataka. Mnogi politički analitičari kažu da bi taj slučaj mogao da podrije šanse vladajuće stranke na jesenjim izborima.

Ministri i Šikorski koji je tada bio ministar spoljnih poslova, tajno su snimani tokom privatnih sastanaka u restoranima u Varšavi 2013. i 2014. godine. Trake su procurele u jedan nedeljnik koji ih je objavio, a Poljaci su ljuti što političari, lobisti i poslovni ljudi raspravljaju o poslovima i napredovanju u karijeri, dok večeraju jastoge.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Bartlomiej Sienkjevič, izgubio je posao zbog tog skandala, a tadašnji premijer Donald Tusk je aludirao da su umešane strane obaveštajne službe, ali sve je ostalo na tome.

Istraga ilegalnih snimaka još je u toku i vidno ljuta premijerka Kopač je rekla da je curenja tajnih dosijea u štampu do sada jedini poznati rezultat istrage.

Kopacz je nagovestila otpuštanje tužioca Andžeja Šeremeta koji nadgledao istragu. Ona je rekla da istraga ide sporo i da ne prihvata njegov izveštaj o tome kako su dosijei iz istrage procurili u štampu.

Četvorica koja su podneli ostavke su ministar zdravlja Bartoš Arlukovič, ministar sporta Andžej Biernat, ministar finansija Vlodžimijerž Karpinski, i Jacek Cičocki, ministar zadužen za bezbednost.
(na fotografiji Poljska premijerka Eva Kopač)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.