U trendu

Oštra polemika u CG zbog koncerta za KiM u Herceg Novom

PODGORICA – Humanitarni koncert „Za naše Kosovo i Metohiju“ u Herceg Novom izazvao je oštru polemiku vladajuće DPS i opozicionih Prave Crne Gore i Demokratskog fronta, dok je Ministarstvo kulture najavilo prijavu protiv organizatora zbog, kako su naveli, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja zvanične himne i političkih i nacionalističkih poruka.

I dok iz opštinskog odbora DPS-a u Herceg Novom navode da je reč o političkom skupu posle kojeg je Srbija „sve dalje i dalje“, iz Prave Crne Gore ih pitaju kome je namenjena ta poruka i sa kim se obračunava „lokalna kvazielita vladajuće stranke“.

DPS je u utorak saopštio da je Crna Gora organizatorima koncerta dobra samo kad se iz nje skupljaju prilozi i šalju van zemlje, kada se ne plaća porez na „takozvane humanitarne koncerte“ i kada takvi koncerti služe kao paravan za političke svrhe.

Naveli su i da „takozvani humanisti“ misle i da Crna Gora ni danas nije svoja i nezavisna, dok su za pevača Vladu Georgijeva, koji je nastupao na koncertu i između ostalog pevao i „Tamo daleko“, rekli da je „dežurni mrzitelj Crne Gore“.

„Logično bi bilo da se saopštenjem oglasio bilo ko iz Srbije, makar i Bećković Matija da viteški odbrani zemlju iz koje potiče. Zato u odsustvu istog, da se ne bi ćerali, a ćerat ćemo se ako bude trebalo, tzv. humanitarnim koncertom u Novom, Srbija više nije ‘tamo daleko’, nego sve dalje i dalje“, navedeno je u saopštenju.

Na to je reagovao predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, koji je upitao sa kim se obračunava „pseudo-građanska lokalna kvazi-elita“ iz DPS i od koga brane Crnu Goru.

On je rekao i da je sutrašnji veliki Sabor u Herceg Novom prilika da Srbi iz Crne Gore pokažu kako se vole i kako se čuva i brani humanost i ljudsko dostojanstvo.

Iz Demokratskog fronta poručuju da je reakcija DPS izraz besa i nemoći jer nisu uspeli da „slome tradicionalnu Crnu Goru“, kao i da im posebno smeta pominjanje srpskog naroda na KiM jer je, kako navode, DPS jedna od posluga velikoalbanske politike.

Navode da su koncerti poput tog u Herceg Novom iznad politike i stranaka i da pokazuju jedinstvo i humanost, a da DPS više nikome ne može da prodaje priču o ugroženosti Crne Gore i da sebe predstavlja kao zaštitnika države.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika portala Analitika, Predraga Zečevića, suština je da je humanitarni kocert zloupotrijebljen, kao i da su sa njega poslate neprimerene političke poruke.

„Rekao bih jako opasne političke poruke. Pesma ‘Tamo daleko’ je nastala, nakon Prvog svetskog rata i balkanskih ratova, srpska vojska se herojski ponašala u Prvom svetskom ratu, no moramo znati da je 1918. ta ista vojska, kojoj se dole pevala pesma, okupirala Crnu Goru. Znači suštinski, ti slaviš okupacionu vojsku, jer je ona okupirala Crnu Goru i ona je tada nestala“, tvrdi Zečević za televiziju Nova M.

Zečević još tvrdi da „oni ne žele da priznaju rezultate referenduma, smatraju da je Crna Gora privremeno nezavisna i da će u budućnosti biti deo velikodržavnog srpskog projekta“.

Na koncertu, koji je održan u okviru turističke manifestacije „Trg od ćirilice“ na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji humanitarne organizacije „Delije“, između ostalih su učestvovali i Ivana Žigon i „Kosovski Božuri“.

(Tanjug)

Napišite komentar