U trendu

Oštra reakcija britanskih evroskeptika na poziv Obame

Britanski evroskeptici oštro su danas reagovali na poziv američkog predsednika Baraka Obame da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji ako ne želi da izgubi uticaj u svetu.

Mada premijer Dejvid Kameron namerava da vodi kampanju za ostanak Velike Britanije u EU, iz njegove kancelarije Dauning strit je poručeno da poslednju reč o tom pitanju ima britanski narod, preneo je danas Gardijan (The Guardian).

Obama je juče u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da Velika Britanija mora ostati u EU da bi zadržala uticaj u svetu, kao i da članstvo Londona u EU Vašingtonu daje „mnogo veće poverenje u snagu transatlantske unije“.

Poslanik konzervativaca Danijel Hanan rekao je da prihvata da postoje argumenti za ostanak u EU, ali da „povlađivanje Baraku Obami nije jedan od njih“.

„Znaš šta, Barak Obama, ako ti je EU toliko draga, zašto ti ne platiš pomoć za bolesni evro“, naveo je na Tviteru taj britanski evroskeptik.

Poslanik indempendističkog Ukipa Patrik O’Flin rekao je da Obama „nesmotreno pritiska Britaniju da ostane u EU u američkom interesu“.

Organizacija Biznis for Britan (Business for Britain) koja se protivi čllanstvu u EU, saopštila je da Obamina intervencija nije nešto čemu su se zagovornici ostanka nadali. „Strana mešanja u domaća pitanja retko dobro prolaze kod javnosti i slično mešanje u prošlogodišnji škotski referendum nije imao mnogo uticaja“, navela je ta grupa.

Obama je u intervjuu rekao da je Velika Britanija američki „najbolji partner“ zbog spremnosti da deluje mimo „neposrednog sopstvenog interesa“ kako bi svet bio mirniji i uređeniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar