U trendu

Osudjeni špijun SAD Džonatan Polard stigao u Izrael, dočekao ga Netanjahu (VIDEO)

Džonatan Polard koji je proveo 30 godina u zatvoru u SAD zbog špijuniranja za Izrael, stigao je rano jutros sa suprugom u tu zemlju i trijumfalno poljubio tlo kada je izašao iz aviona.

Bila je to kulminacija decenijske afere koja je dovela do napetosti u odnosima izmedju dve zemlje bliske saveznice.

Polard je na aerodromu, gde ga je dočekao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, rekao da su on i supruga ushićeni što su kod kuće posle 35 godina. Netanjahu im je dao izraelske lične karte pošto imaju državljanstvo Izraela.

Polardovi su doputovali u privatnom avionu koji je obezbedio američki kazino magnat Šeldon Adelson, milijarder koji zdušo podržava i Netanjahua i predsednika SAD Donalda Trampa.

Polard je kleknuo da bi poljubio tlo, a Ester Polard, koja boluje od karcinoma, je takodje to učinila uz pomoć supruga dok je Netanjahu stajao u blizini.

„Nadamo se da ćemo postati produktivni gradjani što je brže moguće“, rekao je Polard, zahvalivši se Netanjahuu i jevrejskom narodu što su ga podržavali.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin i nekoliko izraelskih poslanika je na Tviteru uputilo pozdrave Polardovima.

Polard koji je bio civilni obaveštajni analitičar u mornarici SAD prodao je vojne tajne Izraelu dok je radio u Pentagonu osamdesetih godina prošlog veka.

Uhapšen je 1985. bezuspešno pokušavajući da dobije azil u Ambasadi Izraela u Vašingtonu i izjasnio se kao kriv, te osudjen na doživotnu kaznu pa su se američki odbrambeni i obaveštajni zvaničnici stalno protivili njegovom oslobadjanju.

Ta špijunska afera je postidela Izrael i godinama loše uticala na odnose sa SAD.

Posle tri decenije u federalnom zatvoru Polard je pušten odatle u novembru 2015. godine, a uslovna kazna od pet godina je okončana u novembru što mu je otvorilo put da napusti SAD.

Izraelski novinski sajt Ynet je objavio da su Polardovi sada u karantinu, što je obavezno za sve Izraelce koji se vraćaju iz inostranstva zbog pandemije.

Polardovo oslobadjanje je najnoviji u nizu diplomatskih poklona koji je Netanjahu dobio o Trampa i mogao bi da mu da podsticaj u izbornoj kampanji pred nove parlamentarne izbore 23. marta.

Tramp je izmedju ostalog priznao Jerusalim kao samo izraelski i premestio ambasadu SAD iz Tel Aviva u taj grad, a takodje je priznao izraelsku aneksiju Golanske visoravni i rekao da jevrejska naselja na Zapadnoj obali nisu nelegalna, te posredovao nizu diplomatskih sporazuma izmedju Izraela i arapskih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.