U trendu

Osumnjičeni saradnik napadača na Šarli ebdo pristao da bude izručen Francuskoj

Jedan od osumnjičenih saradnika napadača na redakciju francuskog satiričnog lista Šarli ebdo 2015. godine, pristao je danas da ga Bugarska izruči Francuskoj.

Murad Hamid će u Francuskoj odgovarati za zločinačko udruživanje u cilju pripremanja terorističkih napada, kako je navedeno u poternici koju je za njim raspisala Francuska, a za to delo preti mu kazna zatvora od deset godina.

Hamid, zet Šerifa Kuašija, jednog od napadača na redakciju francuskog satiričnog lista Šarli ebdo, gde je u januaru prošle godine ubijeno 12 ljudi, uhapšen je 28. jula, pošto je vraćen sa granice Turske.

On je januara prošle godine 48 sati zadržan u pritvoru u Francuskoj, zbog sumnje da je učestvovao u napadu na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo, u kojem je ubijeno 12 ljudi, ali je oslobodjen bez podizanja optužnice.

Hamid je 26. jula u Bugarsku stigao vozom preko Madjarske i Srbije, a dva dana kasnije pokušao je da udje u Tursku, odakle je vraćen.

On je optužen da je hteo da otputuje u Siriju kako bi se priključio džihadistima Islamske države.

Dvadesetogodišnji Hamid potpisao je saglasnost da bude izručen Francuskoj, i izjavio da želi da to bude „smesta“ jer je „nepravedno“ uhapšen i neopravdano nazvan teroristom, „na osnovu jedne činjenice“.

Po rečima njegovog advokata. Dragomira Aleksandrova, Hamid želi da se vrati u Francusku „zbog načina na koji se prema njemu postupalo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.