Osumnjičeni saradnik napadača na Šarli ebdo pristao da bude izručen Francuskoj

Foto: Beta

Jedan od osumnjičenih saradnika napadača na redakciju francuskog satiričnog lista Šarli ebdo 2015. godine, pristao je danas da ga Bugarska izruči Francuskoj.

Murad Hamid će u Francuskoj odgovarati za zločinačko udruživanje u cilju pripremanja terorističkih napada, kako je navedeno u poternici koju je za njim raspisala Francuska, a za to delo preti mu kazna zatvora od deset godina.

Hamid, zet Šerifa Kuašija, jednog od napadača na redakciju francuskog satiričnog lista Šarli ebdo, gde je u januaru prošle godine ubijeno 12 ljudi, uhapšen je 28. jula, pošto je vraćen sa granice Turske.

On je januara prošle godine 48 sati zadržan u pritvoru u Francuskoj, zbog sumnje da je učestvovao u napadu na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo, u kojem je ubijeno 12 ljudi, ali je oslobodjen bez podizanja optužnice.

Hamid je 26. jula u Bugarsku stigao vozom preko Madjarske i Srbije, a dva dana kasnije pokušao je da udje u Tursku, odakle je vraćen.

On je optužen da je hteo da otputuje u Siriju kako bi se priključio džihadistima Islamske države.

Dvadesetogodišnji Hamid potpisao je saglasnost da bude izručen Francuskoj, i izjavio da želi da to bude „smesta“ jer je „nepravedno“ uhapšen i neopravdano nazvan teroristom, „na osnovu jedne činjenice“.

Po rečima njegovog advokata. Dragomira Aleksandrova, Hamid želi da se vrati u Francusku „zbog načina na koji se prema njemu postupalo“.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar