Osumnjičeni u skandalu s jajima tvrdi da je dojavio vlastima za fipronil u novembru

Osumnjičeni u skandalu sa zaraženim jajima u Evropi rekao je da je prošle godine anonimno dojavio vlastima da insekticid „fipronil“ koriste dve kompanije za koje se veruje da su sada pod istragom, javili su holandski mediji.

Osumnjičeni Nik Hermens negirao je da je umešan u taj skandal i naveo da je u dojavi prošlog novembra ukazao da „fipronil“ koriste holandska kompanija „Čikfrend“ (ChickFriend) i jednu belgijsku kompaniju koja je njen snabdevač, objavljeno je u uglednoj informativnoj emisiji „EenVandaag“ na holandskoj televiziji, prenosi Asošiejted pres.

Mediji navode da su dva muškarca koja su uhapšena zbog navodne umešanosti u nedozvoljeno korišćenje „fipronila“ za tretman vaški kod kokoši nosilja, zapravo direktori kompanije „Čikfrend“, iako holandski tužioci nisu izneli detalje o tom slučaju.

Holandska Agencija za bezbednost hrane priznala je da je dobila anonimnu dojavu o mogućoj upotrebi „fipronila“, ali je navela da dojava nije ukazivala da je taj pesticid mogao da zarazi jaja, navodi AP.

Holandske vlasti saopštile su krajem jula da su zatvorile farme pošto su u jajima pronašli visoke koncentracije „fipronila“, insekticida zabranjenog za upotrebu zbog negativnih posledica na zdravlje ljudi.

Belgijske vlasti otvorile su istragu o tome u junu, ali do jula nisu obavestile Evropsku komisiju o korišćenju zabranjenog insekticida, dok je Nemačka, čiji supermarketi redovno dobijaju isporuke holandskih jaja, pokrenula sopstvenu istragu u julu.

Milioni jaja povučeni su ovih dana iz prodavnica u više evropskih zemalja, pošto je Evropska unija 7. avgusta saopštila da su jaja zaražena insekticidom prodavana u sedam zemalja.

Pored Belgije, Holandije i Nemačke, zagadjena jaja otkrivena su i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji, Luksemburgu, Austriji, Sloveniji, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji, kao i Švajcarskoj i Hongkongu.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je njegova upotreba zabranjena za lečenje životinja koje ljudi koriste u ishrani.

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da je fipronil u većoj količini „umereno otrovan“ za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike