U trendu

Otac navodnog napadača u Mančesteru kaže da mu je sin nevin

Otac navodnog napadača u areni u Mančesteru negirao je da je njegov sin povezan sa ekstremistima i sa samoubilačkim napadom u kome je poginulo 22 ljudi.

Ramadan Abedi rekao je danas da je pre pet dana razgovarao sa svojim 22-ogodišnjim sinom Salmanom Abedijem, i da se on pripremao da poseti Saudijsku Arabiju i da je zvučao „normalno“, prenosi agencija AP koja je s njim razgovarala telefonom iz Tripolija.

Stariji Abedi je rekao da je njegov sin posetio Libiju pre mesec i po dana. On je rekao u telefonskom razgovoru sa agencijom AP  „Mi ne verujemo u ubijanje nedužnih. Mi nismo takvi“.

On je rekao da je njegov stariji sin Ismail uhapšen u Engleskoj u utorak ujutro.

Prema njegovim rečima Salman je planirao da iz Saudijske Arabije dodje u Libiju da provede sveti mesec Ramazan sa svojom porodicom.

Stariji Abedi je pobegao iz Tripolija 1993. kada su bezbednosni zvaničnici tadašnjeg libijskog vodje Moamera Gadafija izdali nalog za njegovo hapšenje i posle je zatražio politički azil u Britaniji. Sada je administrativni šef Centralnih bezbednosnih snaga u Tripoliju.

Vlasti Velike Britanije identifikovale su bombaša-samoubicu iz Mančestera, koji je usmrtio 22 osobe, kao Salmana Abedija. Oni su ocenili da veruju da nije delovao sam, i juče su uhapsili jednu osobu a danas još troje u vezi sa tim napadom.

Bivši libijski bezbednosni zvaničnik rekao je za AP da je otac navodnog bombaša u Mančesteru član sada rasformirane libijske grupe koju podržava Al Kaida.

On je rekao da je lično poznavao Ramadana Abedija, oca Salmana Abedija, i da je stariji Abedi bio član Libijske islamske borbene grupe tokom 1990-ih koja je imala veze sa Al Kaidom. Taj zvaničnik je rekao da je stariji Abedi pripadao salafističkom džihadističkom pokretu, najekstremnijem ogranku salafističkog pokreta, navodi agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.