Otac utopljenog sirijskog dečaka moli svet da otvori vrata

Otac trogodišnjeg Ajlana Kurdija čije je beživotno telo, koje je u septembru isplivalo na turskoj plaži, postalo simbol izbegličke krize, moli svet da otvori svoja vrata Sirijcima koji beže od rata.

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

„U ovo doba godine želeo bih da vas sve zamolim da mislite na muke očeva, majki i dece koji traže mir i sigurnost. Tražimo od vas samo malo saosećanja“, kaže Abdulah Kurdi u video poruci koja će biti emitovana na dan Božića, a čiji je transkript objavio britanski Kanal 4.

On poručuje da bi želeo da ceo svet otvori svoja vrata Sirijcima jer, kako ističe, „veoma je teško kada neko zatvori vrata drugome, a kada se vrata otvore više se ne osećate poniženo“.

Dečak Ajlan se utopio kada se njegova porodica, koja se u Tursku sklonila od rata u Siriji, odlučila na očajnički pokušaj da dođe do Grčke u čamcu na naduvavanje, a šokantne fotografije njegovog beživotnog tela podstakle su evropske zemlje da potraže efikasan odgovor na rastuću migrantsku krizu, podseća AFP.

U istoj nesreći život su izgubili i njegova majka Rihana i brat Galeb (4), a svi su sahranjeni u sirijskom gradu Kobaneu u septembru, nekoliko dana nakon tragedije.

Abdulah Kurdi je pokušao da sa porodicom i još troje drugih Sirijaca pobegne iz tog grada u kojem je prošle godine više meseci vođena borba između kurdskih milicija i džihadista.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar