U trendu

Otkirće kineskih i britanskih naučnika: Efikasno izdvajanje zlata iz elektronskog otpada uz …

Studija koju su nedavno sproveli kineski istraživači i njihove britanske kolege otkrila je da redukovani grafen oksid može sa velikom efikasnošću izdvojiti zlato iz elektronskog otpada, objavila je Sinhua.

Kao dobar provodnik električne energije, zlato se široko koristi u elektronskim proizvodima, tako da je vađenje zlatnih resursa iz elektronskog otpada od velikog značaja. Međutim, ostaje izazov kako da se postigne visok kapacitet ekstrakcije i precizno izdvajanje ako je zlato samo u tragovima pomešano sa drugim elementima metala.

Grupa naučnika sa Univerziteta Tsinghua, Šenžen instituta za naprednu tehnologiju pri Kineskoj akademiji nauka, Instituta za istraživanje metala u okviru Akedemije i Univerziteta u Mančesteru otkrila je da materijal redukovanog grafen oksida ima visoku sposobnost izvlačenja zlata u tragovima iz elektronskog otpada.

Prema toj studiji, objavljenoj u časopisu Nejčer komjunikejšens (Nature Communications), ovaj grafenski materijal može precizno izvući zlato iz elektronskog otpada bez drugih koegzistirajućih elemenata metala i bez upotrebe dodatne energije i materijala.

Istraživači su takođe razvili metodu adsorpcije zlata zasnovanu na grafenskim filmovima, koja je pogodna za proizvodnju velikog obima i može efikasno i kontinuirano izvući resurse zlata iz elektronskog otpada.

Taj metod koristi komercijalni grafen oksid kao jeftinu sirovinu, pružajući novo rešenje za održivi razvoj resursa zlata i reciklažu elektronskog otpada, navodi se u studiji čije delove prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar