Otkrivena mreža tajnih zatvora u Jemenu

Bivši zatvorenici, jemenski zvaničnici i aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i jemenske snage vode mrežu tajnih zatvora na jugu Jemena u kojima su pritvorene hiljade ljudi zbog navodne povezanosti sa terorizmom.

Hiljade muškaraca nalazi se u mreži tajnih zatvora na jugu Jemena u kojima je široko rasprostranjena tortura i zatvorenici su izloženi različitim oblicima brutalnog nasilja, u kome učestvuju i amwerički istražitelji ,navodi agencija Asošiejted pres.

Visoki američki zvaničnici saopštili su da njihovi istražitelji ispitivali bivše zatvorenike, ali da Pentagon nije umešan u mučenje zatvorenika u tajnim zatvorima. I zvaničnici UAE odbacili su optužbe o mučenjima u jemenskim zatvorima.   

Pravnici ipak tvrde da bi američka umešanost mogla da predstavlja kršenje Medjunarodne konvencije protiv torture, prema kojoj posedovanje obaveštajnih podataka o mučenju koje sprovodi druga strana može da predstavlja saučesništvo.

Tajni zatvori nalaze se u vojnim bazama, lukama, aerodromima, privatnim vilama, pa čak i noćnim klubovima i skriveni su od dometa jemenske vlade. Ministar unutrašnjih poslova Husein Arab rekao je da su neki zatvorenici prebačeni u bazu UAE u Eritreji.

UAE, ključni američki saveznik, deo su koalicije okupljene oko Saudijske Arabije koja se bori na strani vlade u Jemenu, protiv šiitskih pobunjenika i ogranka Al Kaide u toj zemlji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike