U trendu

Otkrivene poslednje reči pilota: „Jedna činjenica posebno zanimljiva“ (video)

Indonežanski avion kompanije Lion Air, koji se rano juče srušio 13 minuta po poletanju iz Džakarte, imao je tehničkih problema na prethodnom letu u nedelju uveče, ali su oni bili rešeni prema proceduri, izjavio je direktor kompanije Edvard Sirait, ne želeći da otkrije o kakvom tehinčkom kvaru je bilo reč.

– Taj avion je leteo iz Denpasara za Džakartu. Zbunjeni smo zašto se avion srušio, budući da se radilo o novom avionu – rekao je Sirait novinarima.

Direktor kompanije istakao je da Lion Air ima 11 aviona tipa Boing 737 Max 8, kao i da drugi avioni nisu imali takvih tehničkih problema. Dodao je da ne planira da prizemlji ostatak vazdušne flote. Avion koji se srušio u blizini  rafinerije Pertamine kupljen je pre samo tri meseca i zabeležio je tek 800 sati leta.

– Ako imate vanredni slučaj svakako da ćete se fokusirati na rešavanje problema. Dok to radite, verovatno nemate previše vremena da razgovarate s kontrolorima leta. Zanimljiva je jedna činjenica: piloti su imali dovoljno vremena da kažu kontrolorima da žele da se vrate na aerodrom – rekao je.

– Istražitelji za vazdušnu bezbednost tokom istrage će se fokusirati na četiri faktora – mehanički, ljudski, meteorološki i kriminalni. Sve su karte otvorene, a zasad se čini da jedino vremenske prilike nisu bile faktor koji je prouzrokovao nesreću – rekao je direktor Lion Aira.

Podsetimo, 189 putnika i članova posade bilo je u avionu koji se srušio dok je leteo ka glavnom gradu, i vrlo je verovatno da nema preživelih. Spasilačke službe su pronašle neke od posmrtinih ostataka sa mesta nesreće, na udaljenosti 15 kilometara od obale.

https://youtu.be/Qlf5vKCXmJU

Ako se utvrdi da su poginuli svi putnici i članovi posade, ova nesreća biće druga najteža avionska nesreća u Indoneziji od 1997. godine. Pre 21. godinu, 26. septembra Airbus A300 kompanije Garuda Indonesia srušio se u blizini Medana, pri čemu je poginulo svih 234 putnika i članova posade.

Prema zadnjim informacijama, pilot Lion Aira je tražio da se vrati na aerodrom, međutim izgubio je kontakt s kontrolom leta oko 13 minuta posle poletanja.

– Tačna je informacija da je zatražen povratak na aerodrom i da je odobren, ali još uvek pokušavamo da utvrdimo uzrok pada aviona – izjavio je šef Zavoda za saobraćajnu bezbednost Soerjanto Tjahjono i dodao:

– Nadamo se da crna kutija nije daleko od mesta pada aviona i da će biti ubrzo pronađena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar