U trendu

Otkriveno gde je Iran rasporedio ruske sisteme S-300

Na osnovu satelitskih snimaka, britanski časopis „Džejn“s difens vikli“ (Janes“s Defence Weekly) otkrio je na kojima lokacijama je Iran rasporedio tri, od ukupno četiri sistema protivvazdušne odbrane S-300, koje je Rusija isporučila Iranu prošle godine.

Iran je stalnu bazu jednog od četiri takva sistema dugog dometa rasporedio u priobalnom gradu Bušeru krajem aprila, čime je znatno povećao svoju sposobnost praćenja i nišanjenja aviona koji lete iznad severnog dela Persijskog zaliva, navodi britanski magazin.

Iranski sistem S-300PMU2 probitno je uočen na nekadašnoj lokaciji raketnog sistema dugog dometa zemlja-vazduh S-200 (SAM) na istočnom obodu Teherana.

Potom su dva sistema S-300 raspoređena u bazama u okolini Teherana, od kojih jedan na međunarodnom aerodromu Teheran-Mehrabad, a drugi na lokaciji postojećeg sistema protivvazdušne odbrane HAWK u Havar Šarku, u jugoistočnom delu prestonice.

Koristeći „Erbasovu“ opremu za izradu satelitskih snimaka, ovaj list je potvrdio da je Rusija Iranu 2016. godine isporučila četiri baterije sistema S300PMU2, opremljene radarima i lanserima.

Ukoliko budu opskrbljeni raketama koje se obično koriste uz sisteme S-300 PMU2, dometa od 200 kilometara, to će sistemu u Bušeru omogućiti da pogađa ciljeve skoro bilo gde iznad severnog Persijskog zaliva, ali ne bi imao domet do Iraka, Kuvajta ili Saudijske Arabije, objašnjava „Džejn“s“.

Radarski domet od 300 kilometara omogućio bi Iranu da nadzire vazdušni saobraćaj iznad delova tih susednih zemalja, zaključuje britanski magazin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar