U trendu

Otkriveno šta sadrže bombe ID

Islamska država za pravljenje većine bombi koristi delove koje mogu kupiti civili, navodi se u izveštaju londonske grupa za istraživanje oružja u sukobima.

Većina materijala, kao što su hemikalije i detonatori, dolaze iz kompanija iz Turske i Iraka, koje možda i ne znaju da njihove proizvode kupuju ekstremisti, a neki delovi dolaze čak iz SAD, Japana, Kine Brazila.

U izveštaju se navodi da se mnogi delovi koje koriste islamisti upotrebljavaju i u civilne svrhe, kao što je rudarstvo, zbog čega ih je relativno lako nabaviti.

Grupa za istraživanje oružja u sukobima je utvrđivala poreklo više od 700 delova nađenih u fabrikama bombi Islamske države i iz bombi koje nisu eksplodirale. Delovi čije su poreklo istraživači uspeli da u potpunosti potvrde bili su legalno stečeni.

Najčešće korišćen eksploziv pravljen je s amonijum nitratom, koji se u poljoprivredi uobičajeno koristi kao đubrivo.

Telefoni koje pripadnici Islamske države uglavnom koriste za daljinsku aktivaciju eksploziva je nokija 105, navodi se u izveštaju.

Delovi za bombu su uglavnom napravljeni u kompanijama u Turskoj i Iraku, što je verovatno zbog toga što su blizu uporišta Islamske države.

„Najupečatljiviji nalaz u izveštaju je to što je Islamska država u velikoj meri samoodrživa u svojoj oblasti delovanja kada su u pitanju nabavka oružja i druge robe od strateškog značaja. Mogu da dođu do mnogo komercijalno dostupnih proizvoda u regionu“, izjavio je direktor istraživačke grupe Džejms Bevan.

Islamska država do velike količine oružja dolazi i zauzimanjem vojnih baza u Siriji i Iraku, kao i na crnom tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.