U trendu

„Otmica“ ćerke severnokorejskog diplomate uzburkala Italiju

RIM – Italija je danas upozorila da će sigurno platiti cenu oni za koje se utvrdi da su odgovorni za otmicu ćerke nestalog severnokorejskog diplomate u Rimu, ukoliko se ispostavi da je do otmice došlo.

Prema nekim izvorima, naime, ćerka nekadašnjeg vršioca dužnosti ambasadora Severne Koreje oteta je iz Rima i prebačena u Pjongjang, a predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Italije poručio je na Fejsbuku da će odgovorni za otmicu odgovarati, jer to će, kako je naveo, biti slučaj bez presedana, preneo je Rojtes.

Inače, severnokorejski diplomata Džo Song Gil, koji je bio vršilac dužnosti ambasadora u Italiji, nestao je u novembru prošle godine zajedno sa svojom suprugom, o čemu je javnost obavestio u januaru ove godine poslanik u južnokorejskom parlamentu, a nakon što su se pojavili navodi da je diplomata pobegao.

Bivši zamenik severnokorejskog ambasadora u Velikoj Britaniji Tae Jong Ho, koji je pobegao u Južnu Koreju 2016. godine, rekao je juče, na konferenciji za novinare u Seulu, da Gil nije mogao da povede kćerku sa sobom kada je pobegao iz ambasade u Rimu.

„Severnokorejske vlasti odmah su je vratile kući i ona je sad pod njihovim nadzorom u Pjongjangu“, tvrdi on, pozivajući se na kontakte koje ima u Pjongjangu.

Di Stefano, inače član Pokreta Pet zvezdica, smatra da je Italija trebalo da zaštiti kćerku severnokorejskog diplomate.

„Sada ona rizikuje da bude mučena u jednom od najgorih režima u svetu“, smatra Di Stefano.

Antonio Radzi, bivši italijanski poslanik, koji čvrsto brani Severnu Koreju, tvrdi da su Džoovu kćerku napustili roditelji i da je ona sada bezbedna i da se nalazi kod babe i dede.

„Normalno je da su je poslali babi i dedi“, rekao je Radzi negirajući da se ona nalazi u bilo kakvoj opasnosti.

Rojters podseća da je uobičajeno da Pjongjang traži diplomatama, koji odlaze u inostranstvo, da kod kuće ostave barem jedno dete, ali da postoje izuzeci kada su u pitanju oni koji su najviše pozicionirani ili koji su najlojalniji rukovodstvu te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.