U trendu

Otpuštena trojica zvaničnika policije u Ankari posle napada

Trojica visokih zvaničnika policije u Ankari otpuštena su četiri dana posle samoubilačkog napada u tom gradu u kome je poginulo najmanje 97 ljudi, saopštilo je danas tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Generalni direktor policije za provinciju Ankara, njegov šef obaveštajne službe i bezbednosne službe suspendovani su u okviru istrage otvorene posle terorističkog napada 10. oktobra ispred železničke stanice u Ankari, navodi se u saopštenju ministarstva koje prenose turski mediji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sinoć je priznao mogućnost da je država napravila greške i naredio specijalnu istragu posle tog napada, najtežeg u istoriji zemlje.

„Nesumnjivo je bilo neke greške, nekog propusta u određenom trenutku. Koliko je to bilo značajno biće jasno posle istrage“, rekao je Erdogan novinarima.

Napad koji se dogodio uoči prevremenih izbora 1. novembra pothranjuje kritike Erdoganovog režima i obnove sukoba između turskih bezbednosnih snaga i kurdskih pobunjenika. 

Deo opozicije Erdoganu zamera da je zanemario bezbednost prokurdskog skupa koji su napala dvojica bombaša samoubica i da je njegova politika ohrabrila druge napade.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je ekstremistička grupa Islamska država glavni osumnjičeni za taj napad.

Erdogan je danas položio venac na mesto napada ispred stanice, prenose televizijske stanice. On je posetio to mesto zajedno sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistonom koji je u poseti Turskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.