najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otvaranje poglavlja zasluženo priznanje Srbiji

Otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije s EU je važan korak na evropskom putu Srbije i predstavlja „veoma zasluženo uvažavanje napretka koji je ostvaren“, ocenio je danas u raspravi o Srbiji u Evropskom parlamentu u Strazburu izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister.

Takvu ocenu su podržali praktično svi poslanici u Spoljnopolitičkom odboru EP koji je razmotrio nacrt rezolucije o Srbiji koja, sa danas usaglašenim amandmanima, treba da bude usvojena 28. januara u ovom Odboru, a potom i na plenarnom zasedanju EP.

Mekalister je naglasio da sporazumi Beograd – Priština o Zajednici srpskih opština i drugim temama jesu „ključna dostignuća koja moraju biti sprovedena“.

„Pravi težak posao u tom cilju počinje sada“, ukazao je izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister je u završnoj reči rasprave podvukao da očekuje da što pre, u prvoj polovini ove godine, u pregovorima Srbija – EU, budu otvorena poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama, kao i druga poglavlja.

Svi poslanici su pozdravili i podržali suštinsku poruku nacrta rezolucije u kojoj se srpskim vlastima odaje priznanje za napredak u evropskim reformama, što je i otelotvoreno u otvaranju poglavlja u pregovorima s EU.

Mekalister, koji je pripremio nacrt rezolucije, istakao je da je njegov cilj bio da se upriliči uravnotežen i pošten tekst rezolucije koji bi prepoznao i pohvalio napredak koji je ostvarila Srbija.

U nacrtu rezolucije se navodi da Evropski parlament pozdravlja mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama i poziva vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme.

Takodje se naglašava i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

Evropski parlamentarci takodje odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rešavanju imigracione krize.

Oni „pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglase s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji“.

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvestan napredak u bitki protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti zbunjivača i ukazuje na nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da „udvostruče napore u bori protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predvidjeno akcionim planom za poglavlje 24“.

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tela i „izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija“.

U dokumentu se naglašava „uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije“.

EP „poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima“, uz uvid u vlaništvo i finansiranje medija.

Takođe se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina i kaže da „autonomija Vojvodina ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predvidja ustav“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike