U trendu

Otvaranje prvih poglavlja ove godine gotovo izvesno

Evropski komesar nadležan za pristupne pregovore Johanes Han (Johannes Hahn) ocenio je da signali iz država članica govore u prilog skorog otvaranja prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU i da će se lično založiti da to bude do kraja godine.

„Signali koji dolaze od predstavnika država članica EU, posebno reakcija Nemačke na dijalog Beograd-Priština, na šta su gledali kao na ključnu prepreku, ukazuju da je skori početak procesa pristupanja izvestan“, rekao je Han u intervjuu za nemački EurAktiv.

Naveo je da se „lično kao komesar nadležan za proširenje“ obavezao da će „osigurati da države članice EU do kraja godine otvore prva pregovaračka poglavlja“ i dodao da je to pitanje „kredibiliteta, ali i razmišljanja unapred, jer je Srbija ključni igrač u regionu“.

Han je rekao da je Srbija tokom protekle godine ostvarila primetan napredak i u reformama i u dijalogu za pomirenje u regionu.

„Treba priznati i učešće srpskog premijera Vučića na komemoracijama u Srebrenici u julu, konstruktivnu saradnju Srbije sa Albanijom i najzad nedavni sporazum sa Kosovom o nekim ključnim pitanjima“, rekao je on.

Govoreći o ishodu nedavnog Samita Zapadnog Balkana u Beču, evropski komesar je ocenio da je postignut napredak dogovorom za finansiranje zajedničkih projekata uz podršku EU, što je dobro za privrede i stanovništvo tih zemalja, i dodao je da saradnja na projektima od obostranog interesa generalno gledano pomaže da se prevaziđu sukobi.

On je kao posebno značajnu istakao izjavu koju su potpisali lideri Zapadnog Balkana o tome da neće jedni drugima ometati napore za pristupanje i ocenio da bi tako nešto godinu dana ranije bilo na ivici nezamislivog.

Kada je reč o migracijama, Han je istakao da zemlje Zapadnog Balkana nisu problem, već „žrtva sopstvenog geografskog položaja“ budući da se koriste kao tranzit.

Dodao je da regionu treba pomoć EU da bi se izborila sa ovim problemom, i da je EU i pružila pomoć. Objavljeno u celosti na portalu EurAktiv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar