U trendu

Otvaranje Stalnog sekretarijata Transportne zajednice 13. sep

POZNANJ – Stalni sekretarijat Transportne zajednice sa sedištem u Beogradu biće otvoren 13. septembra, rečeno je danas na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i komesarke Evropske unije za transport Violete Bulc u Poznanju, gde je u toku Samit EU-Zapadni Balkan, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Premijerka je istakla da će ovo biti prva regionalna organizacija sa sedištem u Beogradu, navodeći da joj je velika čast što su u EU prepoznali sav trud koji Srbija ulaže u povezivanje regiona i modernizaciju saobračajne infrastrukture.

Komesarka Evropske unije čestitala je premijerki Brnabić na svim rezultatima i njenom ličnom zalagnju na jačanju regionalne saradnje kroz konkretne projekte, naročito u domenu saobraćajne infrastrukture.

Ona je istakla da su tri tačke u fokusu Evropske unije – efikasniji granični prelazi, razvoj železnica i bezbednost puteva.

Bulcova je takođe pohvalila završetak južnog kraka Koridora 10, dok je premijerka upoznala komesarku da se privode kraju radovi i na istočnom kraku Koridoru 10, da je u toku izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i da se očekuje početak izgradnje auto-puta do Bosne i Hercegovine.

Premijerka je Alenu Baronu, prvom direktoru Stalnog sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu, uručila identifikacionu karticu, u skladu je sa sporazumom o Sedištu transportne zajednice.

Srbija i Evropska komisija potpisale su u januaru ove godine sporazum kojim se potvrđuje da će sedište transportne zajednice biti u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.