U trendu

Otvoren ključni granični prelaz izmedju Sirije i Jordana

Ključni granični prelaz izmedju Sirije i Jordana, nekada značajan za tranzit robe na Bliskom istoku, ponovo je otvoren danas, posle tri godine prekida, prenose svetske agencije.

Crna metalna kapija na graničnom prelazu nazvanom Nasib sa sirijske strane i Džaber sa jordanske strane otvorena je u 8.00 po lokalnom vremenu i dozvoljeno je da u Siriju udje više vozila s jordanskim tablicama.

Takodje danas za posmatrače UN je otvoren prelaz Kuneitra sa Sirijom, duž granice s Golanskom visoravni, četiri godine od kada je zatvoren zbog sukoba. To je juče najavljeno iz Izraela.

Sirijska državna televizija pokazala je da je sirijska zastava podignuta na tom prelazu zatvorenom četiri godine zbog rata.

Za sada će prelaz Kuneitra biti otvoren samo za posmatrače UN, koji su tu rasporedjeni od 1974. da nadgledaju prekid vatre izmedju dve zemlje. Posmatrači su, medjutim, bili napustili prelaz jer je postalo nesigurno zbog sirijskog gradjanskog rata.

Na prelazu Nasib desetine privatnih vozila stalo je u red da predju iz Jordana.

Otvaranje prelaza s Jordanom je veliki podstrek za Vladu Sirije koja želi da uputi poruku svojim gradjanima i svetu da polako izlazi kao pobednik iz krvavog sukoba i počinje da obnavlja vitalne službe i odnose. To će doneti  olakšanje vladi predsednika Sirije Bašara Asada obnovom sirijskog izvoza u arapske zemlje.

Očekuju se takodje prihodi od tranzita konvoja koji dolaze iz Jordana. Obnova trgovine preko prelaza takodje biće, kako se navodi, diplomatska pobeda za Asada čija je vlada bila izolovana od arapskih suseda od početka rata 2011. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar