U trendu

Otvoren samit zemalja jugoistočne Azije

Samit lidera zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) otvoren je danas u glavnom gradu Laosa Vijentijanu, pod senkom neumesnih izjava filipinskog predsednika Rodriga Dutertea upućenih američkom predsdniku Baraku Obami.

Duterte, kome je ovo prvo pojavljivanje na nekom medjunarodnom skupu, bio je u centru pažnje medija kada je Obamu nazvao kučkinim sinom komentarišući moguće kritike američkog predsednika zbog brojnih ubistava narkodilera van sudova na Filipinima. Zbog tih izjava sastanak predvidjen danas s Obamom u Vijentijanu je otkazan, mada se Duterte kasnije izvinio.

Duterte je i danas bio u centru pažnje kada se ušetao u konferencijsku salu obučen u tradicionalnu filipinsku košulju zavrnutih rukava. Drugi lideri bili su obučeni u tamna odela.

Filipinci nose košulju „barong“ i u formalnim prilikama ali sa spuštenim rukavima. Zavrnuti rukavi se smatraju suviše neformalnim za neku zvaničnu priliku, a kamoli za samit Asocijacije zemala jugoistočne Azije (ASEAN). Duterte je ipak spustio rukave kada je predsednik Laosa govorio na otvaranju samita.

ASEAN okuplja deset zemalja  –  Brunej, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Mjanmar, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam. Posle samita uslediće niz drugih sastanaka sutra i samit lidera ASEAN-a i drugih zemalja uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Indiju, Južnu Koreju, Japan, Australiju i Novi Zeland. Na samitu treba da se razmotri niz pitanja od terorizma do tenzija u Južnom kineskom moru.

Obama je stigao u Vijentijan sinoć, u prvoj poseti jednog američkog predsednika Laosu i prisustvovaće samitu u četvrtak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.