U trendu

Otvoren Srpski kulturni centar u Morahalomu

MORAHALOM – Srpski kulturni centar „Kolo“, izgrađen u okviru Intereg-IPA projekta „Colourful Cooperation“, prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, otvoren je danas u mađarskom gradu Morahalomu.

SKC „Kolo“ otvorili su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Goran Knežević, šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto i državni sekretar ministra kulture Mađarske Peter Fekete.

Sijarto je ocenio da ovaj događaj nema značaj samo za Srbiju i Mađarsku, već da ima i evropski značaj.

„Odnosi između Srbije i Mađarske zasnivaju se na međusobnom poštovanju i zato su odnosi dveju zemalja danas bolji nego ikada, a političari obe zemlje danas mogu iskreno da razgovaraju o najznačajnijim temama“, rekao je šef mađarske diplomatije.

Kaže da bi „Srbija trebalo da bude primer drugim zemljama po tome kako se brine o pravima i položaju nacionalnih manjina“.

„Kada smo svesni oduzimanja prava nacionalnim manjinama u pojedinim zemljama karpatske regije, Srbija je izgradila model koji bi trebalo da prate druge zemlje. Politika Mađarske je da što su nacionalne manjine jače u našoj zemlji, i Mađarska je jača. Podržavamo da nacionalne zajednice pričaju svojim maternjim jezikom, čuvaju kulturu i tradiciji i neguju kontakt s maticom“, rekao je Sijarto.

On je naglasio da Evropa može biti snažna samo sa jakim nacijama.

„Srbija je na Balkanu naš prvi ekonomski partner, nadamo se da će što pre ući u EU, a mi ćemo sve učiniti kako bi se to što pre desilo“, zaključio je Sijarto.

Ministar Vladan Vukosavljević rekao je da srpski i mađarski narod vekovima žive na istim prostorima, što je kulturna misija svakoga ko se kulturom bavi.

„Verujemo da će do kraja godine biti otvoren Mađarski kulturni centar na Paliću, kao deo istog ovog projekta, a koji će imati istu misiju kao srpski kulturni centar koji smo danas otvorili u Morahalomu“, rekao je Vukosavljević.

Nakon svečanog otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi uručio je „Ključ Balkana“ gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.

Janjić je naglasio da u Zrenjaninu živi 10 odsto stanovnika mađarske nacionalne zajednice i da je jedan od prvih gradova pobratima bio Bekeščaba, što potvrđuje da taj grad oduvek neguje prijateljske odnose sa Mađarskom.

„Zrenjanin je otvoren za kulturnu, privrednu, ekonomsku, saradnju u sportu sa Mađarskom“, rekao je Janjić.

SKC „Kolo“ predstavljaće raznobojnost nacionalnog, manjinskog i međunarodnog kulturnog života na obe strane granice. U prvom planu su programi iz oblasti pozorišta, muzike i drugih umetničkih grana.

Svečanom otvaranju prisustvovali su članovi Vlade Mađarske i Srbije, predstavnici diolomatskih predstavništava, crkveni i drugi velikodostojnici, strateški partneri Centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar