U trendu

Otvorena biračka mesta u Nemačkoj

Biračka mesta otvorena su jutros u Nemačkoj, gde se očekuje da Angela Merkel dobije četvrti mandat ali i ulazak u parlament populističke desnice.

Oko 61,5 miliona birača, podeljenih u 299  jedinica, glasaće do 18.00 za poslanike po mešovitom sistemu, po kome se deo poslanika bira većinski a deo proporcionalno.

Po završetku glasanja, ankete bi trebalo da daju jasnu sliku o tome kako će izgledati naredni saziv Bundestaga,

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) osvojiće 37 odsto glasova, čime će Merkel moći da dobije četvrti mandat na čelu vlade.

Ako Merkel posle izbora ostane na čelu Vlade, i ako bude kancelarka do 2021. godine, izjednačiće posleratni rekord Helmuta Kola koji je 16 godina bio nemački kancelar (1982-1998).

Njen glavni protivkandidat, lider Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc, nije uspeo da ozbiljnije naškodi CDU tokom izborne kampanje, a ankete predvidjaju da će osvojiti malo više od 20 odsto glasova.

Merkel i Šulc, kao i većina drugih partijskih lidera, protiv su postavljanja ograničenja broja migranata koji mogu da udju u Nemačku na godišnjem nivou.

U Bundestag će prvi put verovatno ući i evroskeptična partija Alternativa za Nemačku (AfD), koja prema anketama ima podršku izmedju 10 i 12 odsto birača, medjutim većina stranaka je isključila saradnju s AfD.

Ta evroskeptična partija zalaže se za potpuno zatvaranje granica za migrante i deportaciju migranata kojima nije odobren azil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.