U trendu

Otvorili kutiju za donacije i unutra pronašli nešto što ih je šokiralo

Dva zlatna novčića iz vremena pre nove ere našla su se u kutiji za donacije kojom Vojska spasa u Tampi, u američkoj državi Florida, prikuplja novac za sklonište i beskućnike kako bi ponovo stali na noge, prenosi Tampa Bej Tajms.

List naglašava da sada svi sa nestrpljenjem očekuju aukciju kako bi videli koliku će vrednost dostići kovanice stare više od 2.000 godina

Anonimni dobrotvor pred Božić je u kutiju pored samoposluge u Tampi ubacio jedan zlatni novčić, bez ikakve poruke, a nekoliko dana kasnije još jedan, a oba će biti prodata na aukciji u Dalasu.

Kada bi se novčanice prodale samo na osnovu vrednosti zlata, vredele bi oko 450 dolara svaka, rekao je predstavnik te aukcijske kuće Tod Imhof i poručio da je njihova vrednost svakako veća.

Na aukciji u Dalasu prodaju se novčanice iz celog sveta iz svih epoha, a aukcijska kuća Vojsci spasa neće uzeti nikakvu proviziju za prodaju ta dva novčića.

Predstavnik Vojske spasa iz Tampe Endi Miler rekao je da je novčanica iznenadila sve, kao i druga koja je stigla uz anonimnu poruku.

“Nedelju dana kasnije poklonjen nam je drugi identičan novčić umotan u papir na kome je pisalo: “Moja želja je da nastavim da bacam svetlo na Vojsku Spasa kako bi privukla pažnju javnosti koja mora da obrati pažnju na organizaciju kao sto je Vojska Spasa. Čitava zemlja bi trebalo da zna o neverovatnim stvarima koje činite za svoju zajednicu”, rekao je Miler.

Poruka je potpisana sa “Čini najbolje”, navodi Tampa Bej tajms.

Na jednoj strani novčanice je rimski konzul u pratnji dvojice liktora koji su ga čuvali. Na drugoj je orao raširenih krila koji stoji na žezlu i steže lovorov venac.

Iz aukcijske kuće kažu da je možda poznato da postoji hiljadu takvih kovanica u svetu i da su sve nađene oko 1550. godine na tlu sadašnje Turske, Irana i Crnog mora, i da možda vrede nekoliko hiljada dolara.

Tokom zimske sezone, Vojska spasa u Tampi prikupi i 75 posto finansijskih sredstava potrebnih za rad svog skloništa za hitne slučajeve koji pomaže beskućnicima da stanu na svoje noge. Nekada je reč i o 400.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar