U trendu

Ova evropska država „ne podnosi turiste“, uvode nove mere

Gradske vlasti Barselone izložile su smernice za smanjenje broja turista u prenaseljenim delovima katalonske prestonice, dok je istovremeno na popularnim Balearima usvojen zakon o smanjenju raspoloživih turističkih kreveta, pišu španske novine El Pais, pitajući se koliko još turista Španija može da izdrži.

Stanovnici u nekim delovima Barselone i na Balearskom ostrvu, među kojima je najzvučnija Ibica, negativno su raspoloženi prema posetiocima čiji su masovni dolasci podigli cene na tržištu nekretnina, što pogađa mesno stanovništvo. Mera koju je donela regionalna vlada Baleara, koja planira da smanji broj kreveta na nešto više od 620 hiljada, pa ih postupno još ‘spusti’ na maksimalno pola miliona, mogla bi da bude model za ostale regije u Španiji.

Da li je to precizna slika španskog turističkog sektora? Da li je više od 80 miliona stranih turista, koliko ih se očekuje ove godine, previše da bi zemlja s njima mogla da se nosi? Odgovor nije jednostavan, ali mnogi stručnjaci smatraju da bi turisti trebalo da budu ravnomernije raspoređeni i kada su u pitanju odredišta i doba godine. Sam turistički sektor spreman je da zaustavi broj turista u nekim gradovima i odmaralištima.

„U određenim područjima moramo da ograničmo smeštajne kapacitete ili postupno povećamo cene“, kaže Hose Luis Zoreda, predsednik i portparol Exceltura, organizacije koja zastupa interese turističkih kompanija. „Smatramo da su mere donesene na Balearskim ostrvima korak u pravom smeru“.

Dva su glavna cilja, kaže Zoreda. Potrebno je održati rast sektora koji stvara 2,5 miliona radnih mesta i iznosi 11 posto BDP-a i istovremeno osigurati da taj rast ne ugrožava lokalno stanovništvo. Ograničenje broja kreveta na Balearima nije ništa novo. Slična mera bila je uvedena 1999. godine, ali su je ‘pokopale’ internetske platforme za oglašavanje nekretnina koje su zaobišle sistem. Sada je uveden jednogodišnji embargo na Airbnb, HomeAway i druge digitalne platforme. Vlasnici nekretnina koji budu ignorisali zabranu suočiće se sa kaznama od oko 400.000 evra.

„Ne možemo da primimo više turista tokom leta“, kaže Gabriel Barselo, potpredsednik španske hotelske grupacije Barcelo, jedne od najvećih u zemlji, a ujedno i turistički savetnik regionalnoj vladi Baleara. „Granice su probijene. Potrebno je uspostaviti ravnotežu“.

U Barseloni i Palmi raste protiv-turističko raspoloženje. Prema anketi sprovedenoj u junu, građani Barselone prvi su put naveli turizam kao glavni gradski problem. Huan Ignacio Pulido, profesor primenjene ekonomije smatra da ograničenje broja kreveta u mestima poput Balearskih ostrva može da pomogne, ali dodaje kako je to samo deo rešenja.

U međuvremenu, turistički sektor nalazi se pred osetljivim potezima sa ciljem uspostave ravnoteže. Oni uključuju rezanje broja kreveta u specifičnim područjima, promocije alternativnih atrakcija, pozive da se izbegavaju protu-turistički sentimenti i trud da se održi broj dolazaka nemačkih, britanskih i skandinavskih turista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.