U trendu

Ovaj dečak iz Sirije izgubio je 19 rođaka u napadu hemijskim oružjem (video)

Među najmanje 70 stradalih u navodnom napadu hemijskim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib je i 19 rođaka sirijskog dečaka Mazina Jusifa (13) koji je za Si-En-En opisao kako su tog kobnog jutra on i njegova baka preživeli napad.

Mazin, koji se nalazi u državnoj bolnici „Rejhanli“ u Turskoj, gde je pobegao zajedno sa još oko 30 Sirijaca nakon napada u Kan Šaikunu u Idlibu, prvobitno je novinarima američkog medija predstavio svoju 55-ogodišnju baku Aišu Al-Tilavi koja je ležala na krevetu dišući uz pomoć maske za kiseonik.

„Oko šest ujutru bombardovao nas je avion. Čitave porodice su poginule. Počeli smo da se gušimo, zavrtelo nam se u glavi, a onda sam se onesvestila. Mazin je pokušao da probudi svog dedu“, rekla je ona.

Na sličan način napad je opisao i Mazin, koji je u vreme kada je počeo rat u Siriji imao sedam godina.

„Vazdušni napad dogodio se u 6.30 ujutru. Video sam eskploziju ispred kuće svog dede. Otrčao sam bos do nje, i video svog dedu kako sedi gušeći se. Tada mi se zavrtelo u glavi“, priča Mazin, koji je u vreme kada je rat počeo imao sedam godina.

Kada se probudio, kako je rekao, ležao je u krevetu bez odeće pomislivši da se nalazi u lokalnoj bolnici.

„Okrenuo sam se ka osobi u krevetu do mog i rekao “Moramo da bežimo. Avioni će nas ponovo gađati“, rekao je Mazin.

Njegove komšije iz Kan Šaikuna rekle su mu da je u bolnici „Rejhanli“ i da su njegov deca, rođaci i njihove deca ubijeni u napadu.

On je za Si-En-En imenovao svih 19 rođaka ubijenih u napadu, među kojima su nedavno oženjeni Jasir, kako i Ahmed sa svojom surpugom i dvojicom dečaka.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su žrtve napada u Idlibu bile izložene nervnom gasu.

Vojska sirijskog predsednika Bašara al-Asada negirala je da je koristila hemijsko oružje i optužila teroriste za napad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.