U trendu

Ovako žive žene vojnici u Severnoj Koreji: Najmanji problem je bilo kupati se sa zmijama i žabama

Jedna žena bivši vojnik koja je pobegla iz Severne Koreje opisala je teške uslove u kojima žene vojnici moraju tamo da žive i rade.

Skoro deset godina Li So-jeon (41) je spavala na donjem krevetu, u sobi koju je delila sa više od dvadeset žena. Svaka žena dobila je malu fioku u kojoj su stajale uniforme. Na vrhu te fioke svaka je držala dve uramljene fotografije. Jedan je bio osnivač Severne Koreje Kim Il-sung. Drugi je bio njegov sada pokojni naslednik, Kim Džong-il.

Ona je pobegla pre više od 10 godina, ali je zadržala živopisna sećanja na miris betonske kasarne.

„Dosta smo se znojile. Dušeci na kojima smo spavali nisu bili od pamuka već od ljuski pirinča, pa su upijali sve telesne mirise i znoj. To nije bilo nimalo prijatno,“ rekla je ona.

Jedan od razloga za to bio je stanje kupatila.

„Kao ženama, jedna od najtežih stvari je bila ta da nismo mogle da se tuširamo“, kaže Li So Jeon.

„Nismo imale toplu vodu. Oni su samo spojili jedno crevo na planinski potok i voda nam je stizala direktno iz njega. Uz vodu, kroz crevo su nam upadale i zmije i žabe“, rekla je Li.

Mnoge žene su se prjavljivale u vojsku samo zato što im je ona garantovala bar jedan obrok dnevno. Rutine za žene i muškarce bile su uglavnom iste u vojsci, ali su žene ipak imale kraće fizičke treninge jer se od njih očekivalo da obave i kućne poslove poput čišćenja i kuvanja.

Međutim, mnoge od njih su tamo pretrpele veliko poniženje, pa i seksualno zlostavljanje.

„Posle šest meseci do godine dana u službi više nismo dobijale menstruaciju jer smo bile neuhranjene i pod stresom. Žene su govorile kako im je drago jer je stanje bilo tako teško, da bi menstruacija sve samo pogoršala“, ispričala je.

One u vojsci nisu imale obezbeđene ni higijenske proizvode poput uložaka, pa su morale više puta da koriste iste uloške ili su pak koristile pamučne uloške.

(Kurir.rs/ BBC)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)