U trendu

Ove godine u svetu ubijeno 74 novinara

U ovoj godini ubijeno je 74 profesionalnih novinara, većina je planski ubijena, saopštila je organizacija „Reporteri bez granica“ (RSF).

U godišnjem izveštaju, koji obuhvata period od 1. januara do 10. decembra, se navodi da se vodio pravi „lov“ na novinare, i podseća da je prošle godine ubijen 101 novinar.

U izveštaju se detaljno navodi da je 57 profesionalnih novinara ubijeno, devet građana-novinara i osmoro saradnika medijskih kuća.

Među ubijenima u tekućoj godini je i pet žena, ističe RSF.

Ovo smanjenje ne predstavlja nikakav povod za radost, jer se objašnjava odlukom novinara da pobegnu iz svojih zemalja gde im je bilo opasno po život, posebno iz Sirije, Iraka, Libije, Jemena, Avganistana i Burundija, ističe RSF.

To je, kako konstatuje organizacija, dovelo do stvaranja prave „crne rupe“ u informativnoj oblasti.

RSF ukazuje da su se oni, koji nisu pobegli, a koji strepe za svoj život, odličili za autocenzuru, kao što je čest slučaj u Meksiku, zemlji gde ima najveći broj ubijenih novinara, to jest devet.

Ove godine, u tri četvrtine slučajeva novinari su bili planski ubijeni, pre svega u Avganistanu, gde je ubijeno 10 novinara, a čak sedam od njih u bombaškom napadu na privatnu televiziju Tolo.

RSF zahteva da ubice novinara moraju biti privedeni licu pravde, dodajući da često izbegnu kaznu, jer su povezani sa vlastima, koje gaze slobodu medija.

Generalni sekretar RSF Kristof Deloar rekao je da bi dolaskom novog generalnog sekretara UN Antonia Gutereša trebalo pod hitno imenovati specijalnog izaslanika za zaštitu novinara.

Sirija, prema RSF, je mesto u kojem je ubijeno najviše novinara (19), zatim sledi Avganistan (10), te Meksiko (9), uz konstataciju da se radi o zoni sukoba u koju redakcije su sve manje spremne da šalju novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.