Ovo je bila vežba za napad na baze SAD u Japanu

Severnokorejska državna agencija KCNA je objavila da je poslednje lansiranje četiri balističke rakete bilo trenažna vežba za napad na američke baze u Japanu.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un nadgledao lansiranje koje je izvela vojna jedinica, zadužena da izvede napad na ove baze, i lično dao naređenje za ispaljivanje, prenose svetske agencije.

„Naslađivao je oči tragovima balističkih raketa“, objavila je KCNA.

Navedeno je da je Kim izjavio da su „četiri rakete ispaljene simultano tako precizno da su izgledale poput akrobatskog letećeg korpusa u formaciji“.

Severnokorejska agencija je navela da su vojne jedinice koje su učestvovale u lansiranju „zadužene da napadnu baze snage američkog imperijalističkog agresora u Japanu u slučaju potrebe“.

Severna Koreja je juče ispalila četiri balističke rakete, od kojih su tri pale u Japansko more, 300 kilometara od severozapadne obale Japana, saopštili su danas japanski i južnokorejski zvaničnici.

Kako su naveli vojni zvaničnici Južne Koreje, radi se o interkontinentalnim balističkim raketama (ICBM) koje mogu da lete čak do SAD, a prema njihovim navodima, rakete su letele u proseku 1.000 kilometara i dostigle su visinu od 260 kilometara, prenosi Rojters.

Rakete su lansirane iz Tongčang-ri regiona, blizu severne granice sa Kinom, saopštili su južnokorejski zvaničnici.

Međutim, američki zvaničnici smatraju da nema indikacija da je Severna Koreja koristila ICBM rakete, ali da su ustanovili da nema opasnosti po SAD.

Japanski premijer Šinzo Abe izrazio je da je negodovanje povodom nuklearnog naoružanja Severne Koreje.

„Lansiranje raketa je jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN. To je ekstremno opasan potez“, rekao je Abe u parlamentu.

Južnokorejski predsednik Huang Kjo-an osudio je lansiranje raketa i dodao da je to direktan izazov za međunarodnu zajednicu, kao i da će Seul brzo razviti američki protivraketni odbrambeni sistem, uprkos protivljenju Kine.

(Tanjug)

Napišite komentar