U trendu

„Ovo je objava rata“

Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejneh pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše povodom nereda u džamiji Al Aksa u istočnom Jerusalimu.

Izraelske snage bezbednosti ušle su rano jutros u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu, gde se hiljade Palestinaca okupilo na molitvi tokom svetog meseca ramazana, što je dovelo do sukoba u kojima su, po podacima palestinskih zdravstvenih službi i izraelske policije, povređena najmanje 152 Palestinca i tri policajca.

„Akcije izraelske policije, koja je upala u džamiju Al Aksa i prostor za molitvu džamije Al Kibli jednake su objavi rata Palestincima“, kazao je Rudejneh, prema pisanju palestinske novinske agencije WAFA, preneo je Tas.

On je dodao da je “potrebna momentalna intervencija međunarodne zajednice sa namerom da se zaustavi agresija protiv džamije Al Aksa i da se spreči da se stvari otrgnu kontroli”.

Ranije je zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi zatražio da Izrael povuče svoju policiju iz jerusalimske džamije.

Imam Al Akse, Ekrima Sabri, kazao je za Al Džaziru da su nasilje pokrenuli jevrejski stanovnici, koje je podržavala izraelska policija i vojska.

Prema agenciji WAFA, 153 Arapina povređena tokom sukoba sa izraelskim snagama zatražila su medicinsku pomoć, dok je 30 njih smešteno na bolničko lečenje zbog povreda od gumenih metaka.

Agencija dodaje i da je oko 400 ljudi pritvoreno zbog sukoba sa izraelskom vojskom i policijom, a da je najmanje osmoro Izraelaca povređeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar