U trendu

Sebastijan Kurc, proglasio pobedu, želi stabilnu vladu

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta.

Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svetu.

OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 6,3 odsto.

Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije.

Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova, što je dobitak od +6,3 procenata.

Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3 odsto, za 0,6 odsto manje nego pre četiri godine.

U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,3 odsto (+0,3 procenata), a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni,koji su osvojili 4,9 odsto, ali koji su pretrpeli najveći gubitak sa -7,5 odsto.

Takođe bi i Lista Pilc mogla ući u skupštinu, pošto je za sada osvojila 4,3 odsto.

Za sada su prebrojani glasovi pre svega u ruralnim delovima Austrije, tako da se još očekuju glasovi iz velikih gradova, koji mogu promeniti redosled, izuzev na samom vrhu.

Na ovim izborima o drugoj poziciji, ali i partijama koje će preći cenzus odlučiće glasački listići predati putem pošte.

Naime, više od 800.000 glasačkih listića za glasanje putem pošte naručeno je za ove izbore, što je 14 odsto glasačkog tela.

Glasovi predati putem psoste, koji će se prebrojati tek od sutra, mogu uticati na konačan rezultat, posebno o pitanju ko prelazi, a ko ne prelazi cenzus od četiri odsto.

Kurc proglasio pobedu, želi stabilnu vladu

Lider austrijske Narodne partije, šef diplomatije u odlazećoj vladi, Sebastijan Kurc, proglasio je večeras pobedu na nacionalnim izborima, zahvaljujući kojoj će postati najmljađi premijer u Evropi.

Kurc je pobedu proglasio nakon što su preliminarni rezultati, urađeni na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova, pokazali da njegova stranka ima prednost u odnosu na druge stranke.

„Želeo bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najpre sačekati da svi glasovi budu prebrojani“, rekao je za državnu televiziju ORF.

Prema tim rezultatima, narodna partija je osvojila 31,4 odsto glasova, što je za oko sedam odsto više nego na prethodnim izborima 2013. godine.

Socijaldemokratska stranka osvojila je 26,6 odsto glasova, dok je na trećem mestu Slobodarska partija (FPO) sa 26,5 odsto glasova.

Konačni rezultati biće objavljeni sredinom nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar