U trendu

Oženio se jedini potomak poslednjeg albanskog kralja Zogua

Jedini potomak poslednjeg kralja Albanije, Zogua Prvog, princ Leka, venčao se danas u Tirani s glumicom Elijom Zaharijom, što je prva svadba jednog člana albanske kraljevske porodice od 1938. godine.

Svečanosti je prisustvovalo više od 20 predstavnika kraljevskih porodica, medju kojima i srpski princ Mihailo Karadjordjević, španska kraljica Sofija, bivša iranska carica Fara, rumunska princeza Margareta.

Zogu Prviu je proglašen za kralja 1928. godine, a napustio je Albaniju 1939. za vreme invazije italijanskih fašističkh trupa, godinu dana pošto se oženio madjarskom princezom Žeraldinom Aponji.

Članovima albanske kraljevske porodice bilo je zabranjeno da kroče na albansku teritoriju do 1990. godine, pet godina posle smrti komunističkog diktatora Envera Hodže, za vreme čije vladavine su naslednici Zogua Prvog smatrani izdajnicima režima.

Elija Zaharija (33) poznata je glumica u Albaniji, potiče iz umetničke porodice i studirala je pozorišnu umetnost u Parizu, a 34-godišnji princ Leka diplomirao je na britanskoj vojnoj akademiji Sandherst i radi kao savetnik u albanskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Princ Leka često ističe „snažan doprinos“ svoje porodice rešavanju „pitanja Albanije i Kosova“, navodi agencija Frans pres.

Albanska kraljevska porodica nema status, a monarhistička partija nema nikakvog uticaja u političkom životu Albanije.

Princ Leka jedini je potomak Zogua I i 17. u redu za nasledjivanje prestola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar