U trendu

Pronađena odbegla pacijentkinja koja možda ima koronavirus

Pacijentkinja za koju se sumnja da se inficirala koronavirusom, a koja je ranije danas pobegla sa odeljenja za izolaciju bolnice u Salcburgu, pronađena je.

Ona je dovezena u utorak kolima hitne pomoći u bolnicu i tokom noći je napustila zdravstvenu ustanovu bez dogovora sa osobljem. Bolnica je informisala policiju, koja se odmah dala u potragu za odbeglom pacijentkinjom.

Informativna služba grada Salcburga saopštila je da je ženu policija zatekla na njenoj adresi i da je kolima hitne pomoći prebačena u bolnicu.

Služba za javni red grada Salcburga izdala je, nakon što je bolnica prijavila nestanak pacijentkinje, nalog policiji, u skladu sa Zakonom o epidemijama, da pronađe odbeglog bolesnika.

Takođe policija je dobila nalog i da se brine o ostanku pacijentkinje u bolnici.

Prema zakonu vlasti imaju pravo da, zbog zaštite stanovništva, zatraže pomoć policije u sprovođenju mera izolacije obolelih.

Pošto je žena samovoljno napustila bolnicu, nadležna služba sada mora da napravi novi profil kretanja i kontakata od trenutka napuštanja zdravstvene ustanove.

Cilj je da se ustanovi s kim je imala kontakt, pošto bi i te osobe mogle, do ustanovljenja da li je stvarno inficirana koronavirusom, mogle biti smeštene u bolnicu.

Tokom poslepodneva se očekuje da će biti završene analize i da će se znati da li je zaražena koronavirusom.

Odbegla pacijentkinja je 7. januara putovala sa Tajvana na Novi Zeland, odakle se skoro vratila u Austriju.

Tokom leta ka Austriji imala je probleme sa disajnim organima, zbog kojih je nazvala hitnu pomoć.

Pošto je prenela da ima simptome kao što je kašalj, po nju je poslato posebno opremljeno vozilo.

Sumnja se da je moguća infekcija koronavirusom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.