U trendu

Pada broj podnosica zahteva za azil u EU

BRISEL – Evropska kancelarija za podršku azilu objavila je podatke za 2018. godinu koji pokazuju samanjenja broja zatheva za azil u EU, ali i nižu stopu odobravanja azila i sve manje nerešenih slučajeva.

Sirija, Avganistan i Irak i dalje su na prvom mestu po broju potencijalnih azilanata u EU.

Poslednji izveštaj Evropske kancelarije za podršku azilu (EASO) pokazuje da već treću godinu za redom, nakon migracione krize 2015. godine, dolazi do smanjenja broja prijava za međunarodnu zaštitu u EU.

”Tokom 2018. godine uloženo je 634.700 zahteva za azil što je 10 odsto manje nego u 2017. i slično kao u 2014. godini. Ovaj trend usledio je nakon značajnog pada od 44 odsto u broju podnetih zahteva za azil tokom 2017. godine u odnosu na 2016. godinu”, navode u EASO.

Sirija je i pored 25 procenata manje prijava tokom 2018. godne u odnosu na 2017. godnu ostala prva zemlja porekla po broju podnosioca zahtjeva za azil u EU.

Za njom slede Avganistan i Irak.

Uprkos sveukupnom smanjenju broja zahteva tokom 2018. godine broj gruzijskih, turskih i venecuelanskih podnosioci prijava je porastao i to drugu godinu zaredom.

Do povećanja broja zahteva za azil u EU došlo je i iz Kolumbije, Palestine i Irana.

U EASO navode da je na u prethodnoj godina na jednu trećinu od ukupnog broja podnetih zahteva za azil odgovoreno pozitivno.

Najviši prosek dobijanja statusa izbeglica imaju građani Sirije, Jemena i Eritreje dok su najmanje pozitivnih odgovora na zateve za azil tokom 2018. godine dobili su građani Gruzije i Gambije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.