Pahor od EU traži policajce i pare

Predsednik Slovenije Borut Pahor danas je posle susreta s čelnicima Evropske unije u Briselu izjavio da je tražio finansijsku pomoć i da članice EU pošalju svoje policajce kao ispomoć slovenačkim policajcima da bi se vlasti u Ljubljani izborile s ogromnim pritiskom imigranata.

Ako takva „hitna i delotvorna“ pomoć ne bi bila data Sloveniji da može da obezbedi mir i red, slovenačke vlasti će poslati vojsku na granicu da pomogne policiji u rešavanju izbegličke krize, rekao je Pahor posle razgovora s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i komesarima Fransom Timermansom i Dimitrisom Avramopulosom.

Pahor je u izjavi novinarima naveo da je naišao na razumevanje sagovornika u Briselu kojima je takođe predočio da Slovenija može trajno prihvatiti samo onoliko izbeglica koliko je u stanju da ih smesti i zbrine.

Slovenački predsednik je dodao da je privržen Evropi kao prostoru mira i blagostanja i da je budućnost kontinenta u povezivanju i saradnji evropskih naroda.

„Ali sad kad se moja zemlja suočava s krizom, koja je unekoliko i dublja od one finansijske, moram predočiti utisak da možda sad nastaje jedna drugačija Evropa, nova Evropa u kojoj Slovenija mora biti i u kojoj će se države povezivati i sarađivati, jer je svaka druga alternativa neprihvatljiva“, kazao je Pahor.

On je dodao da je „moguće da ta migrantska kriza dovede do mnogo dalekosežnijih posledica nego što se pomišljalo kad je kriza počela u Španiji i potom Italiji“.

Pahor je rekao da je izbeglička kriza „potcenjivana i odlagana“ u EU skrivanjem iza zajedničke evropske politike, ali da je „sad to bežanje pokazalo svoje oštre zube“.

„Niko me ne može ubediti da je i tu krizu moguće rešiti valjano i primereno, ne samo na slovenačkom području, već, što sam podvukao i sagovornicima u EU, prevashodno na području Zapadnog Balkana“, kazao je slovenački predsednik.

Pahor je dodao da će evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos u četvrtak doći u Ljubljani da bi se sa slovenačkim vlastima dogovorio o „hitnoj podršci“ EU i naglasio da će vlada u Ljubljani odmah zvanično zatražiti pomoć u policajcima i novcu, „što bi onda olakšalo pritisak da se šalje vojska na granicu s hrvatskom“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike