U trendu

Pahor sa Štajnmajerom o ratu u Ukrajini i Zapadnom Balkanu

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor sastao se u Berlinu s nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, a među temama razgovora bio je rat u Ukrajini, kao i situacija na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopštio Pahorov kabinet, dvojica predsednika razgovarala su u četvrtak o aktuelnim temama evropske i svetske politike, prenela je Hina.

„Konstatovali smo da u ovakvoj situaciji kakva je danas nije moguce reći ništa drugo nego da ćemo učiniti sve da Ukrajini pomognemo da se odbrani pred ovom agresijom, i to politički, vojno, moralno i u svakom drugom pogledu“, kazao je za RTV Slovenija Pahor.

U saopštenju se navodi da su sagovornici izrazili veliku zabrinutost zbog tako izrazitog kršenja međunarodnog poretka. Saglasili su se da se ruski napadi moraju što pre okoncati i da diplomatija mora ponovo da dobije prostor i da se afirmiše mirno rešenje.

Na temu Zapadnog Balkana Pahor je izvestio nemačkog kolegu o predlogu za susret lidera iz regije u okviru inicijative Brdo-Brioni.

Slovenački predsednik je ove sedmice o novom sastanku u okviru formata Brdo-Brioni, koji je regionalna slovenačko-hrvatska inicijativa, razgovarao s hrvatskim predsednikom Zoranom MIlanovićem, a novi regionalni samit bio bi održan u Sloveniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar